AB göçmen akınına karşı yeni güvenlik teşkilatı kuracak

Güncelleme Tarihi:

AB göçmen akınına karşı yeni güvenlik teşkilatı kuracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 11:32

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, dış sınırlarının mülteci akınından korunması için yeni öneri paketini bugün açıklıyor.

Haberin Devamı

Tartışmalara yol açan öneri paketinin en önemli maddesi, 1000 kişilik yeni bir sınır ve sahil güvenlik birimi kurulmasını öneriyor. Yeni teşkilata ‘acil durumlarda' üye devletlerin rızası olmasa da müdahale etme yetkisi verilmesi öngörülüyor.

Kurulması öngörülen kalıcı güç; özellikle Türkiye-Yunanistan-Balkanlar güzergahını izleyen mültecilere engel olamamakla eleştirilen AB sınır güvenliği birimi Frontex'in yerini alacak.

Komisyonun teklifleri arasında, AB vatandaşlarının dış sınırlarda sistematik olarak kontrol edilebilmesi için Schengen sınır kurallarının değiştirilmesi de bulunuyor.

AB'nin yürütme kolu konumunundaki komisyonun mülteci kriziyle ilgili önerileri bugün Avrupa Parlamentosu genel kurulunda tanıtılacak.

"ŞOKE EDİCİ"
Pasaportsuz seyahat edilen Schengen bölgesinin sınır güvenliğini korumaya çalışan komisyon, söz konusu öneri paketinin AB liderlerinin Perşembe günü Brüksel'de gerçekleştireceği zirvede onaylanacağından emin. Ancak bazı ülkeler, kara ve deniz sınırları üzerindeki egemenliklerini belli oranda Brüksel'deki bürokratlara teslim etme konusuna oldukça soğuk bakıyor.

Haberin Devamı

Bu ülkelerden biri olan Polonya'nın Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, Frontex'in yerine, "üye devletlerden bağımsız bir yapı oluşturulmasına ilişkin teklifin şoke edici" olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!