ABD'den Türkiye'ye aynı günde iki önemli mesaj

Güncelleme Tarihi:

ABDden Türkiyeye aynı günde iki önemli mesaj
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 13:32

Türkiye, HSYK, internet ve son olarak da MİT yasalarını tartışırken, ABD'den dün iki önemli mesaj geldi.

Haberin Devamı

Uzun bir süredir ilk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la telefonla görüşen ABD Başkanı Barack Obama, "hukukun üstünlüğü" vurgusu yaptı. Beyaz Saray tarafından, telefon görüşmesi sonrasında yayınlanan açıklamada, şu ifade kullanıldı:

"Başkan Obama, finansal piyasaları güvence altına almak, öngörülebilir bir yatırım ortamını beslemek, ikili ilişkileri güçlendirmek ve Türkiye’nin geleceğine yönelik menfaatler için hukukun üstünlüğüne dayanan sağlam politikaların önemine değindi.”

NE DEMEK İSTEDİ?

Diplomatik kaynaklar, Obama'nın bu ifadesini "diplomatik bir üslupla yapılmış, ciddi bir uyarı" olarak nitelendirdiler.

Diplomatik kaynaklara göre, Obama'nın uyarısı şu unsurları içeriyor:

* Türkiye'de hukukun üstünlüğünün zarar gördüğü imajı oluşursa, Washington ile ilişkileri de zarar görebilir
* Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımlar durur
* Türkiye, bölgesel bir istikrar adası olma özelliğini yitirir.

Haberin Devamı

'İNTERNET YASASI, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SINIRLIYOR'

ABD'den aynı gün içindeki ikinci önemli mesaj, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf'den geldi. Harf, kendisine yöneltilen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan "İnternet Yasası'na" ilişkin bir soruya karşılık, net konuştu: "Bu yasa, ciddi bir şekilde ifade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü ve internet üzerinden bilgiye erişimi sınırlandırıcı potansiyele sahip."

Gül'ün imzaladığı yasayla ilgili Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi tarafından dile getirilen kaygıları daha önce de paylaştıklarını hatırlatan Harf, şöyle dedi:

"Bu yasanın aynı zamanda Türkiye'nin iş ve yatırım ortamına da olumsuz etkisi olabileceğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanan yasanın, bu süreçte Parlamento'da veya yasanın uygulanmasında olsun bazı değişikliklere uğrayacağını anlıyoruz. Biz Türkiye'den, daha önce de birkaç kez belirttiğim gibi, temel ifade özgürlükleri ile özgür ve bağımsız medyayı savunmasını bekliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!