‘Dostlar’ zirvesi: S-400 tamam

Güncelleme Tarihi:

‘Dostlar’ zirvesi: S-400 tamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 00:52

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Beştepe’deki kritik buluşmada Türkiye’nin almayı planladığı S-400’lerin kredisinde mutabakatın sağlandığını, anlaşmanın bu hafta imzalanacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve ardından Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşmesinden sonra dün saat 19.00’da Esenboğa Havalimanı’na geldi. Çalışma ziyareti kapsamında Ankara’da üç buçuk saat kalan Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe’nin kapısında karşılandı. Erdoğan ile Putin, 1 saat baş başa görüştü. İki lider 45 dakika süren heyetlerarası çalışma yemeğinin ardından ortak açıklama yaptı. Erdoğan, “değerli dostum” dediği Putin’le görüşmesine ilişkin şunları söyledi:

BİR YILDA 8’İNCİ GÖRÜŞME

“Sayın Putin ile sekizinci kez bir araya geliyoruz. Bu ziyaretler ve telefon görüşmelerimiz kritik konuları düzenli olarak değerlendiriyor, ortak bakış açıları geliştirmeye çalışıyoruz. Bu stratejik eşgüdümü önümüzdeki yıl 7. Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısıyla sürdüreceğiz. Konsey öncesinde ilgili bakanlarımız hazırlık toplantılarını gerçekleştirecek. İkili ticaret hacmimiz 2017’nin ilk 10 ayı itibariyle yüzde 30 oranında bir artış göstermiştir. Turizm işbirliğimiz de gayet iyi bir seviyededir. Bu yıl şu ana kadar 4.5 milyon Rus turist ağırladık. Enerji alanındaki ortaklığımız Türk Akım ve Akkuyu projeleriyle yeni mertebeye ulaşmıştır.

Haberin Devamı

YANGINA KÖRÜKLE GİDİYOR

Ele aldığımız konuların başında elbette Kudüs’le ilgili gelişmeler vardı. Karar Müslümanlarla beraber Hıristiyanları hatta aklıselim sahibi Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. Atılan bu sorumsuz adım nedeniyle yaşanan gerginlikler şu anda ortada. Gazze, İsrail uçakları tarafından bombalandı. İsrail adeta yangına körükle gitmeye devam ediyor. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak iki gün sonra İstanbul’da Olağanüstü İslam Liderleri Zirvesi’ni toplayacağız. Temennim odur ki oradan çok güçlü mesaj vereceğimize inanıyorum.

BENZER YAKLAŞIMLAR

Kudüs konusunda Sayın Putin’le benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördüm. Bu konuda temaslarımızı sürdürme konusunda mutabık kaldık. Suriye’deki durumu da ele aldık. Bundan sonraki adımımız en kısa zamanda Soçi’de ikinci görüşmemizi yapacağız. Astana garantörleri olarak Cenevre’de yürütülen sürece önemli katkı sağlayacağız.

Haberin Devamı

S-400 konusuyla alakalı olarak ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta içinde bir araya gelip bu işi de neticelendirecektir.”

‘BARIŞ SÜRECİNİ BALTALAYABİLİR’

“Dostum Erdoğan bizi burada ağırlıyor” diye sözlerine başlayan Putin, askeri-teknik işbirliğinin de devam ettiğini belirterek, “Bugün çalışmamızda ilgili kredi anlaşması üzerinde mutabakat sağladık. Umarım önümüzdeki birkaç günde imzalanacaktır bu anlaşma” dedi. “Önümüzdeki sene başında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılmasının hazırlıklarını görüştük” diyen Putin, kongrede Suriye devlet yapısının, anayasasının kabul edilmesi ve BM denetimde seçimlerin yapılmasının ele alınacağını belirtti. Putin, bu konuları Beşar Esad ile de görüştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Putin, Amerikan yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve büyükelçilik taşıma kararının bölgedeki durumu daha da kötüleştirmekte ve dengesizleştirmekte olduğunu belirterek, “Fiilen İsrail-Filistin arasındaki barış sürecini baltalayabilecek bir karardır. Barış süreci BM nezdinde kararlar kapsamında yapılmalıdır. Kudüs statüsü kararı mutlaka İsrail Filistinliler arasında direkt temaslar neticesinde alınmalıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!