DGS başvuru ücreti ne kadar? 2017 DGS ücreti hangi bankaya yatırılacak?

Güncelleme Tarihi:

DGS başvuru ücreti ne kadar 2017 DGS ücreti hangi bankaya yatırılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 10:08

DGS başvuru süreci dün itibariyle başladı. Ön Lisans eğitimini lisansa tamamlamak isteyen binlerce adayın gireceği sınavla ilgili merak edilen pek çok detay var. DGS başvuru ücreti ne kadar? 2017 DGS ücreti hangi bankaya yatırılacak? İşte, sürece ilişkin en çok merak edilen sorular ve yanıtları!

Haberin Devamı

DGS başvurusu eğitimlerini lisans düzeyinde devam ettirmek isteyen adaylar tarafından araştırılmaya başlandı. Ön Lisans eğitimi alan on binlerce kişi, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden açılan başvuru sayfasına müracaatta bulunacak. Peki, DGS başvuru tarihi ne zamana kadar geçerli olacak? İşte, on binlerce adayın merakla beklediği DGS başvuru işlemi ve detaylı bilgiler

DGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ÖSYM, DGS başvurusunun başladığını şu şekilde duyurdu;

"Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (2017 DGS) 23 Temmuz 2017 tarihinde yapılacak olup sınava başvuru işlemleri, 24 Mayıs-1 Haziran 2017 (Ücret ödeme için son gün, 2 Haziran 2017) tarihinde yapılacaktır.

Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2017-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler.Sınava başvuracak adayların Ek’te yer alan kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı

Adaylara saygıyla duyurulur."

DGS BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

BAŞVURU SÜRESİ : 24 Mayıs-1 Haziran 2017 (Ücret ödeme için son gün, 2 Haziran 2017)
SINAV TARİHİ, SAATİ VE SÜRESİ : 23 Temmuz 2017, 10.00, 140 dakika
SINAV ÜCRETİ : 90,00 TL
BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ : 5,00 TL
GEÇ BAŞVURU GÜNÜ : 14 Haziran 2017 (Sınav ücreti aynı gün ödenir. Bu adaylar sınava Ankara’da alınır.)
GEÇ BAŞVURU SINAV ÜCRETİ : 135,00 TL

2016 DGS SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ

SINAV ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILACAK?

Bankalar, hizmet binasında veya azami 50 metre uzağında para yatırmalı ATM cihazı bulunan şubelerde gişe tahsilatı yapmayıp bu şubeye gelen adayı para yatırmalı ATM’lere yönlendirebilecektir. Adayların, sınav ücretini yatırırken banka görevlisine; Dikey Geçiş Sınavının sınav ücretini yatıracağını, T.C. Kimlik Numarasını veya Y.U. Numarasını, ad ve soyadı bilgilerini söylemeleri yeterlidir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden kredi kartı/banka kartı veya internet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler

* Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
* Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
* Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
* Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
* Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı * Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
* Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.) Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Haberin Devamı

DGS PUANI NASIL HESAPLANACAK?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılara kılavuzda yer verilmiştir. Her aday için puanlar, kılavuzda yer alan tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

SAYISAL VE SÖZEL PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ YIL 93 BİN ADAY YERLEŞTİRİLDİ

2016 DGS kapsamında tercih yapan 234 bin 664 aday, 102 bin 865 kişilik kontenjan için değerlendirilmeye tabii tutuldu. ÖSYM'nin yaptığı yerleştirme değerlendirmesine göre bu kontenjanın 93 bin 292'si doldu, 9 bin 573'ü boş kaldı.

EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK YERLEŞTİRME PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ 

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün ve açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yürütülecek. Yerleştirme işleminde, 2017-DGS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacak. ÖSYM, önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen kılavuzun, tercihlerini yapacak adaylar tarafından dikkatlice incelemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

SINAVIN KAPSAMI NE OLACAK?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 120 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!