GeriSeyahat Bu gece yılın en büyük dolunayı hafta sonunda göktaşı yağmuru
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu gece yılın en büyük dolunayı hafta sonunda göktaşı yağmuru

Bu gece yılın en büyük dolunayı hafta sonunda göktaşı yağmuru

Işık kirliliğinden uzak bir yerde tatildeyseniz, bu hafta gökyüzünde iki şenlik birden sizi bekliyor.

Dün Ay, Dünya’ya en yakın mesafesine ulaştı. İki gezegen arasındaki uzaklık 358 bin 400 kilometreye indi. Ve bu gece dolunay. Yılın en büyük Ay’ı günbatımını takip eden dakikalarda doğu ufkundan yükselecek. TÜBİTAK’ın 2013 Gökyüzü Olayları Yıllığı’na göre, cumartesi ve pazar geceleri ise Delta-Kova yıldız yağmuru yaşanacak. Gece yarısından sonra saatte ortalama 20 meteor girecek atmosfere. Eğer dilek tutmayı düşünüyorsanız uzun bir liste hazırlamanızda yarar var. Gezegenlere meraklıysanız, salı sabahı şafak sökerken doğu ufkuna baktığınızda Mars ve Jüpiter’i, pazar günü ise Merkür, Mars, Jüpiter’i her zamankinden çok daha büyük görebileceksiniz.

Dericiliğin öyküsü Tabakhane Müzesi’nde

1950’lerde Kuşada-sı’nda 25 deri atölyesi faaliyetteydi. Postlar bugün marinanın bulunduğu alanda, deniz suyuyla yıkanır, yaklaşık 3-5 aylık emeğin sonucunda satışa hazır hale gelirdi. Kökenleri Antik Yunan’a giden bu zanaatın 125 ustası çoğunlukla Rumlardı. Tabakhaneler ilçenin ekonomik hayatına önemli katkı sağlardı. İşlenmeye hazır deriler Konya’dan Diyarbakır’a tüm Anadolu’ya satılırdı. 1970’lerde tabakhanelere makineler girdi, ardından Akyar Mevkii’nden Eşek Cehennemi Mevkii’ne taşındılar... Tabakhanelerin taş yapıları yıllar sonra restore edilip Double Tree Hilton’a dönüştü. Butik otel çalışmaları sırasında işliklerden birinde Tabakhane Müzesi açıldı. Atatürk Bulvarı Yat Limanı karşısındaki müze haftanın her günü ücretsiz gezilebiliyor.
(Tel: 0256 633 60 60)

Can’ın objektifinden dört mevsim Prens Adaları

İstanbul’un en gözde köşelerinden Prens Adaları, fotoğrafçı Kadir Can’ın imzasıyla kitap oldu. Büyükada’da doğup büyüyen Kadir Can’ın kitabı Adalar Turizm Geliştirme Merkezi’nce yayımlandı. Kitap, İstanbul’un adalarından doğal, sahici, sıcak manzaralar sunuyor. Adaların 4 mevsim ayrı güzelliğini, doğasını, sakinlerini, ziyaretçilerini, köşklerini, tarihi yapılarını gözler önüne seriyor. Kadir Can daha önce ‘Yaşayıp Unuttuğumuz İstanbul’, ‘Çarşı Pazar İstanbul’, ‘12 Eylül 1980 Akıl Tutulması’, ‘Balık Ağalara Takıldı’ kitaplarına imza atmıştı.

İzlanda Ultra Maratonu’na katılacak

Alper Dalkılıç, başarıyla tamamladığı ultra maratonlara bir yenisini daha ekledi. Toplam 520 kilometrelik Avustralya Ultra Maratonu 8-17 Mayıs’ta koşuldu. Genç sporcu, ‘7 Kıta 7 Ultra Maraton Projesi’ kapsamında gelecek ay ise İzlanda Ultra Maratonu’na katılacak. Finansbank’ın da desteklediği Dalkılıç, projesini TEMA yararına sürdürüyor.
(alperdalkilicbesincikita.org)

Mostar Köprüsü’nde sevda nöbeti

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi işbirliğiyle hazırlanan Mostari / Bir Köprü Bekçisinin Günlüğü sergisini, 31 Ağustos tarihine kadar gezebilirsiniz. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde ziyaret edebileceğiniz sergide yazar ve psikolog Gündüz Vassaf’ın Mostar’da geçirdiği ayları ve bir türlü ayrılamadığı, her gün başında beklediği Mostar Köprüsü anlatılıyor. Sergi, fotoğraflardan, görselleştirilmiş metinlerden, yazarın aynı adlı kitabından bölümler okuduğu videodan ve Mostar’dan topladığı nesnelerden oluşuyor. Küratörlüğünü ve tasarımını Sadık Karamustafa’nın üstlendiği sergideki fotoğraflar Tolga Bermek, Mehmet Umur, Gündüz Vassaf ve William Özkaptan’a, Mostar illüstrasyonları ise Ersu Pekin’e ait.

False