BM’den Halep için savaş suçu uyarısı

Güncelleme Tarihi:

BM’den Halep için savaş suçu uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2016 22:20

Suriye’de geçtiğimiz hafta Esad rejimi güçleri ve müttefiklerinin Halep şehrinin muhaliflerin denetimindeki doğu kısmına yönelik şiddetli hava saldırılarına tepkiler artıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep’te sivillere yönelik hava saldırılarının “savaş suçu” teşkil edebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

HALEP şehrinde geçtiğimiz haftadan bu yana süren çatışmalar ve rejim kaynaklı hava bombardımanı şiddetini artırdı. Geçtiğimiz perşembe gecesi Esad rejimi Halep’in muhaliflerin elindeki doğusunu ele geçirme harekâtının başladığını duyurarak kapsamlı hava bombardımanları başlatmıştı. Bu bombardımanlarda cuma sabahı Beyaz Miğferler adlı sivil savunma kuruluşunun dört merkezinden üçü tahrip edilmişti. Muhalifler o saldırıda en az 70 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti. “Bugün, sivillerin korunması için verilen küresel taahhütler için kara bir gün” ifadesini kullanan Ban Ki-mun, uluslararası toplumun, hedef ayırt etmeyen ölümcül silahların sivillere karşı kullanılmasına tolerans tanınmayacağını gösteren açık bir mesaj göndermesi gerektiğini dile getirdi.    

Haberin Devamı

AB’DEN SERT TEPKİ

Avrupa Birliği (AB), Suriye’de rejim ile destekçilerinin Halep ve çevresinde yoğunlaştırdığı sivillere yönelik saldırıların kesinlikle kabul edilemeyeceğini ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Suriye’nin Halep şehrinde yaşananlara ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, son 48 saat içerisinde Halep’te durumun hızla ve dramatik şekilde kötüye gittiğine işaret edilerek, masum ve sivillerin ayrım gözetmeksizin bombalanmasının, saldırıya uğramasının, insani yardımdan mahrum bırakılmasının ve suyunun kesilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu ve kesinlikle kabul edilemeyeceği belirtildi. BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Halep’te sivillere yönelik saldırılar üzerine dün acil olarak toplanma kararı aldı. Toplantı talebinin ABD, Fransa ve İngiltere’den geldiği öğrenildi. BM Genel Kurulu genel görüşmeleri kapsamında Güvenlik Konseyi 21 Eylül Çarşamba günü toplanmış, toplantıda ABD ve Rusya dışişleri bakanları birbirlerini suçlamış, ancak somut bir gelişme yaşanmamıştı. Suriye’de Beşar Esad rejimi ve Rus ordusunun 19 Eylül’den itibaren sivil yerleşimlere düzenlediği hava saldırılarında 323 sivilin öldüğü, bin 334 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.    

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ’NDEN SİVİLLERE SALDIRILARA KINAMA 

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de rejim ile destekçilerinin Halep ve çevresinde yoğunlaştırdığı sivillere yönelik saldırılarını kınadı. Bakanlıktan dün yapılan yazılı açıklamada, Suriye’de rejim ile destekçilerinin son birkaç günde Halep ve çevresinde yoğunlaştırdığı, 300’den fazla sivilin ölümüne yüzlerce insanın da yaralanmasına yol açan hava saldırılarının şiddetle kınandığı belirtildi. Rejimin bu saldırılarla kendi halkını acımasızca katlettiği ifade edilen açıklamada, hastaneler, su pompa istasyonları, acil durumlara mukabele merkezleri gibi tamamen insani ihtiyaçların karşılandığı altyapının özellikle hedef alındığı kaydedildi. “Yeni bir ateşkes sürecini hayata geçirmek için ülkemiz dahil bir grup ülkenin yoğun çaba sarf ettiği bir dönemde yapılan bu saldırılar, rejimin ve destekçilerinin Suriye’de siyasi bir çözüme niyetleri olmadığını bir kere daha göstermiştir” ifadesine yer verilen açıklamada, bu eylemlerin sadece savaş suçu değil, aynı zamanda insanlığa karşı işlenmiş vahim bir suç olduğu ve uluslararası insani hukukun ağır ihlalini teşkil ettiği vurgulandı.
     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!