‘Bizce çocuk çocuktur’

Güncelleme Tarihi:

‘Bizce çocuk çocuktur’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 21:11

Anayasa Mahkemesi’nın ‘15 yaşından küçüklerle cinsel ilişki’ konusundaki kararıyla ilgili tartışma İsveç Başbakanı da katıldı: “Bu karar endişe verici. Çocuk, çocuktur...”

Haberin Devamı

Türkİye’de Anayasa Mahkemesi’nin, “15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” ilişkin hükmü iptali ve “12-15 yaş grubunun tamamı için aynı müeyyidenin uygulanmasının hukuki karar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu” kararıyla ilgili tartışmalara İsveç de katıldı. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek arasında ‘Twitter’ üzerinden başlayan tartışmada bir yorum da, İsveç Başbakanı Stefan Löfven’den, resmi bir ziyaret için bulunduğu Ürdün’den geldi. Önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Lövfen, İsveç’in Türkiye ile iyi diyalog içinde olmak istediğini belirtmekle birlikte, şu itirazlarda bulundu:

‘GERİ ADIM YOK’

Haberin Devamı

“Diyalog içinde olmak bizim için önemli; ancak, kuvvetle inandığımız konuları da ifade etmeliyiz. Anayasa Mahkemesi’nin kararı endişe verici. Bizim açımızdan, savunduğumuz çocuk haklarının güçlendirilmesi konusunda görüş bildirmemiz önemli. Çocuk haklarının güçlendirilmesi konusundaki görüşümüzden geri adım atmamız için bir neden yok. İfade etmek istediğim, çocuk haklarının ileriye değil, geriye doğru gitmesi riski var. Çocuk çocuktur. Evlilik veya cinsel ilişki gibi konularda (yetişkinler gibi) değişik konularda seçim yapabilme olanakları yoktur.”

TARTIŞMA NASIL ÇIKTI

13 Temmuz’da Anayasa Mahkemesi, Bafra Ağır Ceza Mahkemesi’nin başvurusu üzerine, TCK’da yer alan “15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” dair hükmü iptal etti. Başvuruda 12-15 yaş grubunun tamamı için aynı müeyyidenin uygulanmasını hukuki karar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu iddia ediliyordu. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Avusturya’nın başkenti Viyana’da Schwechat Uluslararası Havalimanı’ndaki panoya Kronen gazetesinin verdiği, “Türkiye’de 15 yaşından küçük çocuklara yönelik istismara izin veriliyor” şeklindeki yazıyı, Twitter hesabından paylaştı. Bunun üzerine İsveç’in Ankara Büyükelçiliği geçici maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılırken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Wallström’e ‘Twitter’ üzerinden tepki gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!