LYS biyoloji testinde üç soruya itiraz

Güncelleme Tarihi:

LYS biyoloji testinde üç soruya itiraz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 02:04

Geçen hafta sonu yapılan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) biyoloji testinde yer alan üç soruda hata olduğu iddia edildi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları’nın ÖSYM’ye verdiği itiraz dilekçesinde; bir soruda eksik ifade yer aldığı, diğerinde müfredat dışı soru sorulduğu, bir diğerinde ise istenilen bilginin kitaplarda farklı anlatıldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

25 Haziran Cumartesi günü yapılan LYS-2’deki (Fen Bilimleri) biyoloji testinin üç sorusunda hata olduğu iddia edildi. Sorulara itiraz gerekçesini açıklayan dilekçe Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) gönderildi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Biyoloji Bölüm Başkanı Emine Güler Durmaz imzalı dilekçeyle, ÖSYM’nin internet sitesinde yayınladığı biyoloji testi kitapçığında bulunan 24, 25 ve 27’nci sorulara itiraz edildi. Dilekçede, ÖSYM’nin internet sitesinde yayınladığı 2016-LYS Biyoloji testinin hatalı olduğu belirtilen 24’üncü sorusu için, “Aorttan ana toplardamara doğru olan kan basıncındaki değişim’ ifadesi kullanılmadığı için, doğru seçenek olarak verilen grafik, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bazı kitaplarındaki grafiklerle, 1988-ÖSS ve 2012 LYS sorularında belirtilen kan basıncı grafikleri ile örtüşmüyor” denildi. Biyoloji Bölüm Başkanı Emine Güler Durmaz, bu sebeple öğrencilerin iki şık arasında kaldığını iddia etti.

 

 

Haberin Devamı

İSTENİLEN BİLGİ MÜFREDAT DIŞI

25’inci soruda ise istenilen bilginin müfredat dışı olduğu belirtilerek, “Boşaltım sistemine ait kullanılan tabloda belirtilen mg/dl ve mEg/L birimler, müfredatta yer almıyor. Bu nedenle öğrenciler kan plazması ve idrardaki sodyum ve üre miktarını karşılaştırmakta zorlandı. Kısaca, bu soruda öğrenciden istenen bilgi, hem müfredat dışı hem de ayrıntı bir bilgi” denildi.

‘Hayvanlarda içgüdüsel davranışlar’ konulu 27’nci soruda ise, davranışla ilgili bilginin MEB’in kitaplarında farklı yer aldığı savunuldu. Açıklamada şöyle denildi:
“IV. Öncüldeki ‘yeni doğmuş bir geyik yavrusunun ayağa kalkar kalkmaz annesini emmeye çalışması’ davranışı, içgüdüsel davranış örneği olarak cevabın içine alınmış. Bu durum, MEB 11’inci ve 12’nci sınıf kitaplarında ve bilimsel kitaplarda içgüdüsel davranış değil, refleks örneği olarak veriliyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!