Bilgiye erişim engellenemez!

Daha geçen hafta 'enformasyon ekonomisi' kavramını kavramaktan uzak bir kısım iş adamı ve üst düzey yöneticiyle, podyumlarda sıkça salınmaya başlayan kuru gurulardan şikayet etmiştik ki, ikinci darbeyi devletten yedik ve 'enformasyon ekonomisi' gibi 'enformasyon toplumu'nu da kavramaktan uzak olduğumuzu anlayıverdik.

Superonline'ın içerik ortağı nethaber.com'un haberine göre İdea Politika dergisinin İnternet sitesi, Şişli Asliye Mahkemesi'nce kapatılmıştı. Daha doğrusu kapatılmaya çalışılmış ancak derginin sitesi Fransa'daki bilgisayarlarda barındırıldığı için kapatılamamış, nethaber.com'a göre siteye girişlerin teknik (!!?) olarak engellenmesiyle yetinilmişti.

Şişli Asliye Mahkemesi'nin kararını eleştirmek gibi bir niyetim yok. Mahkeme İnternet suçlarını düzenleyen yasalar olmadığı için, haklı olarak mevcut yasaları yorumlama yoluna sapmış. Kabahat aradan bunca zaman geçmesine rağmen yasal boşlukları doldurma yönünde hiçbir çaba göstermeyen yasama organında, yani Meclis'te.

Gerçi İnternet'le ilgili bir yasal düzenleme yapılmış olsaydı, ne kadar bilinçli bir şekilde yapılırdı ondan da şüpheliyim. Ancak Avrupa Birliği ile uyum yasalarının hızla hazırlanmaya ve çıkartılmaya başlandığı şu günlerde 'enformasyon topluluğu' uyum yasalarının da fırsat bu fırsattır denilerek çıkartılmasında yarar var. Tabii 'enformasyon topluluğu'nun anlamının doğru bir şekilde kavranması şartıyla.

Öncelikle şunu kabul etmeliyiz ki 'Enformasyon toplumu'nda bilgiye erişimin engellenmesi ya da kısıtlanması mümkün değil. Dolayısıyla sansür, kapatma, yayın durdurma gibi 'enformasyon toplumu' öncesi kötü alışkanlıklarından kesinlikle vazgeçilmesi lazım.

'Enformasyon toplumu'nda sansür uygulayamazsınız. 'Enformasyon ekonomisi'nde gümrük duvarlarını anlamsız kılan teknolojik olanaklar, 'enformasyon toplumu'nda da coğrafi sınırları anlamsız kılar. Bir başka deyişle dünyanın herhangi bir yerindeki, herhangi bir bilgisayardan erişilebilen enformasyonu, yerel yasalarla erişilemez kılmak OLANAKSIZDIR.

Çin gibi ülkenin tüm yurtdışı İnternet çıkışlarına adres bloklaması yapan filtreler koysanız bile, bilgiye erişimi engellemeniz mümkün değildir. İnternet üzerindeki sayıları hızla artan ara istasyonlarla adres bloklamalarını devre dışı bırakmak çok kolaydır.

Çin'de uygulanmaya çalışılan sansüre tepki olarak özgür dünya vatandaşlarınca geliştirilen 'anonim sörf siteleri', tıpkı bir ara istasyon gibi çalışır. Yani adres bloklamasıyla girişinizin engellenmeye çalışıldığı bir siteye, bu siteler üzerinden kolayca bağlanabilirsiniz. Bu siteler adres bloklanması yöntemiyle sansürlenmeye çalışılan siteye bağlanıp, buradan aldığı bilgileri sizin bilgisayarınıza aktararak çalışır.

''Madem öyle, bu anonim sörf sitelerini de sansürleriz'', diyecek şaşkınlara kötü bir haberim daha var. Elektronik Kişisel Haklar Enformasyon Merkezi, Elektronik Sınırlar Vakfı, Demokrasi ve Teknoloji Merkezi, Amerika'nın Sesi gibi kuruluşlarca geliştirilen çeşitli yazılımlar, IP adresi bloklamasına karşı dünya üzerindeki sayısız bilgisayarı anonim olarak kullanarak sansürü sonsuza kadar mezara gömmeye hazırlanıyor.

Dolayısıyla arzu edilmeyen propagandayla başa çıkmak isteyen derin devletlere, daha iyi karşı propaganda yapmaktan başka bir yol kalmıyor.

yurtsan@hurriyet.com.tr

İlgili adresler:
www.epic.org/privacy/tools.html, www.anonymizer.com, www.safeweb.com, www.eff.org, www.cdt.org, www.triangleboy.com, web.archive.com

FBI’dan Windows XP uyarısı

Microsoft tarafından en güvenli işletim sistemi olarak tanıtılan ancak daha piyasaya çıktığının ikinci gününde tamirat gerektiren Windows XP'deki son güvenlik açığı FBI bile harekete geçirdi.

Amerikan ulusal güvenlik teşkilatı FBI'a bağlı Ulusal Altyapı Güvenlik Merkezi (National Infrastructure Protection Center), Microsoft windows XP kullanıcılarını bilgisayarlarındaki bilgilerin güvenliği için uyardı. Bugüne kadar bilgisayar güvenlik uyarılarını özel sektör kuruluşlarına bırakan ve karışmayan FBI, bu geleneğini Winodws XP'deki güvenlik açığı için bozarak, bilgisayarlarına sızılmasını istemeyen kullanıcıları XP'nin bir özelliğini kullanmamaları konusunda uyardı.

Microsoft'un bundan önceki işletim sistemi lansmanlarında da pek çok güvenlik açığı ve program hatasını sonradan düzletme siciline aldırmadan Windows XP'ye alelacele terfi eden kullanıcıların güvenlik açığını kapatmak için Microsoft sitesinden gerekli yamayı yüklemeleri ve işletim sisteminin yeni özelliklerinden biri olan ''Universal Plug and Play''i kullanıma kapatmaları gerekiyor. Ancak güvenlik uzmanları, Microsoft'un yeni işletim sisteminin hatalarını düzeltmek için sürekli yama yüklemenin de tehlikeleri olduğunu söylüyorlar. Bilişim profesyonellerinin önde gelen haber ve yorum kaynağı TechRepublic sitesinin yazarı John McCormick, piyasaya çıktığının ertesi günü 20 MB'lık yama tamiratı gerektiren Windows XP kullanıcılarını, yeni işletim sisteminin özelliklerinden biri olan 'otomatik güncelleme' aracını kullanmamaları için uyarmıştı. Otomatik güncellemenin özellikle kurumsal kullanıcılar için veri güvenliği, sistem kararlılığı ve kullanılabilirliği açısından önemli riskler içerdiğini belirten McCormick, kullanıcılara zahmetli olmasına rağmen güncellemeleri manüel olarak yapmalarını önerdi.

Gelmiş geçmiş en güvenilir, en kararlı, en sağlam Windows işletim sistemi olarak lanse edilen Windows XP'ye alelacele terfi eden kullanıcılar, daha ertesi gün önemli güvenlik açıklarıyla karşı karşıya kalmışlardı.

McCormick'in yorumuna göre Windows XP'deki otomatik güncelleme özelliği, daha önceki Windows versiyonlarında bulunan otomatik güncellemeye göre işletim sistemiyle çok daha bütünleşik bir yapıya sahip. Bu nedenle de güncellemenin manüel olarak yapılması daha zor. Ancak McCormick bu zorluğa rağmen otomatik güncellemeyi şu nedenlerle önermiyor:

Daha önce de örnekleri görüldüğü gibi yamanın kendisi de hatalı olabilir. Otomatik güncellemeyi kullanarak, yeterince test edilmemiş yamaları kullanıma sürme konusunda sabıkası kabarık olan Microsoft'un gönülsüz Beta testçisi olabilirsiniz.

Güncelleme yaması, diğer sistem araçlarıyla uyumsuzluk çıkartabilir. Bu yüzden bir açığı kapatayım derken, önemli sistem araçlarınızdan da olabilirsiniz.

Microsoft çalışanlarından biri, yama programına sisteminize sızılmasını sağlayacak bir arka kapı açan yazılım kodunu kazara ya da bilerek eklemiş olabilir.

http://www.techrepublic.com/authorbios/author_bio.jhtml?authorId=mco

Şişmanlık geni bulundu

Harvard Tıp Okulu ve ilaç şirketi Pfizer'daki bağımsız bilimsel araştırma grupları yağ hücrelerinin oluşumundan sorumlu önemli bir gen keşfettiler. Piyasaya 1 Ocak 2002'de çıkacak bilimsel makale dergisi Genes&Development'da yayınlanacak habere göre Harvard'dan Dr Bruce Spigelman ve Pfizer'dan Dr. Heidi Camp yağ hücrelerinin oluşumundan PPARgamma proteinini deşifre eden gen sorumlu.

Yağ hücrelerinin oluşumundan PPARgamma'nın sorumlu olduğunun keşfedilmesi, moleküler bir hedefin bulunmuş olması anlamına geldiğinden şişmanlığa karşı ilaç geliştirilmesini olanaklı kılacak. Şişmanlığa deva böylesine bir ilacın, Viagra'dan bile büyük bir pazarı olacağı düşünülürse ilacın geliştirilmesinin fazla uzun sürmeyeceği aşikar.

http://www.cshl.org

Akıllı evin öncü mimarı

Sizlerden gelen önerileri dikkate alarak, tamamen kendi subjektif değerlendirmelerimle seçtiğim Egzantrik Öncüler Kulübü listesine eklenmeye hak kazanan yeni üyeleri bu hafta, Türkiye'deki bilişim yayıncılığının öncüleri arasından seçtim. Beş yeni üye ve Haftanın Egzantrik Öncüsü şöyle: Mehmet Ali Altaca, Ruşen Yaykın, Ramazan Taşkın, Faruk Alpkaya, Tunç Akman.

Haftanın Egzantrik Öncüsü: Teknik adam olmasına karşılık, köşe yazarlığında da uzun soluklu başarılı bir çizgi yakaladı. Uzun yıllar BT-Haber dergisinde köşe yazarı olarak çalıştı. Bu dergideki işine (kendi ifadesine göre son yazısındaki fikirlerinin, derginin ticari çıkarlarına aykırı bulunması nedeniyle) son verildikten sonra yılmadı, deneyimini İnternet'e taşıdı. Bilişim Cumhuriyeti (www.bilisimcumhuriyeti.com) isimli siteyi kurdu. Bilişim haberleri ve yorumları ile ilgili bağımsız bir yayın olmayı amaçlayan site kısa zamanda sektörün ilgi odağı oldu ve ziyaretçi sayısını her geçen gün artırdı. Ve bence sitenin kurucusu Volkan Gazioğlu haftanın egzantrik öncüsü olmaya hakkıyla hak kazandı. Adaylarınızı ve aday gösterme gerekçenizi yurtsan@hurriyet.com.tr adresine bekliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları