METE GAZOZ KİMDİR, nereli ve kaç yaşında? Okçuluk Dünya şampiyonu Mete Gazoz’un biyografisi, hayatı ve başarıları hakkında bilgiler...

Güncelleme Tarihi:

METE GAZOZ KİMDİR, nereli ve kaç yaşında Okçuluk Dünya şampiyonu Mete Gazoz’un biyografisi, hayatı ve başarıları hakkında bilgiler...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2023 19:24

Milli sporcu Mete Gazoz'un hayatı, okçuluk Dünya şampiyonu olmasının ardından gündeme geldi. Berlin'de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda Mete Gazoz, Berkim Tümer ve Abdullah Yıldırmış'tan oluşan klasik yay erkek takımı finalde Kore'ye yenilerek dünya ikincisi olmuştu. Bu kez Okçuluk Dünya Kupası erkekler klasik yay kategorisi final mücadelesinde Kanadalı Eric Peters'ı mağlup eden Mete Gazoz, dünya şampiyonu oldu. Okçuluk tarihimizde dünya şampiyonası bireysel kategoride finale yükselen ilk sporcu olan Mete Gazoz, bu başarısını şampiyonlukla taçlandırmış oldu. Peki, Mete Gazoz kimdir, kaç yaşında, nereli? Dünya şampiyonu Mete Gazoz’un hayatı ve başarıları hakkında ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Mete Gazoz, finale yükselerek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı da elde etti. Milli okçu Mete Gazoz, Almanya'nın başkenti Berlin’de devam eden Dünya Okçuluk Şampiyonası'nın erkekler klasik Yay kategorisinde şampiyon oldu.

Çeyrek finalde Şilili Ricardo Soto'yu 6-2 yenerek yarı finale çıkan Mete, yarı finalde dünya 1 numarası Brezilyalı Marcus D’Almeida'yı 6-3 yendi ve adını finale yazdırdı.

Finalde Kanadalı Eric Peters ile karşılaşan milli sporcumuz, rakibini 6-4 yenerek altın madalya kazandı. Peki, Mete Gazoz kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte merak edilenler...

METE GAZOZ KİMDİR?

Mete Gazoz, 8 Haziran 1999 tarihinde dünyaya geldi. Nottingham'da düzenlenen 2016 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'ndaki bireysel kategorisinde gümüş madalya kazandı. Genç okçu, 2016 Yaz Olimpiyatları'na katılan Türkiye kafilesindeki en genç sporcu oldu. Gazoz, Rio Olimpiyatları'ndaki ilk karşılaşmasında Fransız rakibi Plihon'u 6-5 yenerek bir üst tura yükselmiş, son 32 turundaki ikinci maçta, 4 numaralı seri başı Hollandalı van den Berg'e 3-7 yenilerek elenmişti.

Haberin Devamı

Genç yaşında büyük başarılar elde eden Mete Gazoz, Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan Okçuluk Dünya Kupası 4. ayak yarışmalarında altın madalya kazanmıştı.

2018'İN EN İYİSİ SEÇİLDİ

Milli sporcu Mete Gazoz, Dünya Okçuluk Federasyonu (WA) tarafından düzenlenen oylamada erkekler klasik yayda 2018'in en iyi sporcusu seçildi.

Mete ayrıca WA tarafından belirlenen jürinin yaptığı değerlendirmede 2018'in en iyi çıkış yapan sporcusu ödülüne layık görüldü.

Türkiye'nin yükselen değeri Mete Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda madalya beklenen sporcular arasında yer alıyor.

20 yaşındaki sporcu, Tokyo 2020'de Türkiye'ye oyunlarda okçuluk branşında ilk madalyayı kazandırmayı hedefliyor.

Mete, gelecek yıl mayıs ayında Antalya'da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'nda Tokyo 2020'ye vize almaya çalışacak.

GENÇ YAŞTA MADALYA KOLEKSİYONU

Türkiye'yi başarıyla temsil eden Mete, genç yaşına rağmen uluslararası önemli yarışmalarda 15 altın, 12 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 36 madalya elde etti.

Haberin Devamı

Milli okçu, madalyaların dördüne dünya şampiyonalarında ulaştı. Genç sporcu, bu madalyaların 3'ünü takım, birini ise bireysel müsabakalarda aldı.

Mete, Çin'in Wuxi kentinde 2013'te düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda yıldızlar kategorisinde klasik Yay erkek takımı ile gümüş madalya kazanarak uluslararası arenada ilk büyük başarısına imza attı.

Dünya şampiyonalarındaki bireysel madalyasını 2018'de ABD'nin Yankton kentinde gençlerde ikinci olarak elde eden Mete, ayrıca bu yaş grubunda 2016 ve 2017 yıllarında da kürsüye çıkma başarısı gösterdi.

Arjantin'in Rosario kentinde 2017'de karışık takım yarışmalarında bronz madalyaya ulaşan Mete, 2016'da ise Ankara'da erkek takım müsabakalarında gümüş madalya kazandı.

Haberin Devamı

17 YAŞINDA AVRUPA ŞAMPİYONASI'NDA FİNALE YÜKSELDİ

Mete Gazoz, 17 yaşında Avrupa Şampiyonası'nda büyüklerde finale kalarak önemli bir başarıya imza attı.

İngiltere'nin Nottingham kentinde 2016'da gerçekleştirilen organizasyona katılan Mete, erkekler klasik yayda gümüş madalya alarak dikkati çekti.

Mete, Akdeniz Oyunları, Gençler Avrupa Kupası ve Avrupa Grand Prix müsabakaları gibi önemli organizasyonlarda da Türkiye'yi başarıyla temsil ederek kürsüye çıktı.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'da klasik yay bireysel finalinde İtalyan Mauro Nespoli'yi 6-4 yenen Mete Gazoz, altın madalya kazandı. Yumenoshima Okçuluk Alanı'nda 29 Temmuz Perşembe günü yapılan ilk tur maçında Lüksemburglu Jeff Henckels'i, ikinci tur müsabakasında ise Avustralyalı Ryan Tyack'ı yenen Mete Gazoz, son 16 turuna yükseldi. Son 16 turunda Avustralyalı Taylor Worth'u geçerek çeyrek finale kaldı. Bu turda da dünya sıralamasında 1 numara olan ABD'li Brady Ellison'u eledi ve yarı finale adını yazdırdı. Yarı finalde de Japon Takaharu Furukawa'yı mağlup ederek finalist olan Mete Gazoz, İtalyan Mauro Nespoli ile altın madalya maçına çıktı. Finalde, İtalyan Mauro Nespoli ile karşı karşıya gelen Mete, maçı 6-4 kazanarak Olimpiyat Şampiyonu oldu.

Haberin Devamı

ABD'de düzenlenen 2021 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda Mete Gazoz ile Yasemin Ecem Anagöz'ün oluşturduğu Klasik Yay Karışık Milli Takımı, Japonya'yı 6-2 yenerek bronz madalya kazandı.

ABD'de düzenlenen 2021 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda Mete Gazoz klasik yay erkeklerde Brezilyalı Bernardo Oliveira, Alman Florian Unruh, Tayvanlı Wei Chun-Heng ve Büyük Britanyalı Patrick Huston'ı yendi. Çeyrek finalde İspanyol Miguel Alvarino Garcia ile karşılaşan Mete, rakibini 7-1 yenmeyi başardı. Yarı finalde Güney Koreli Kim Woojin'a 6-4 yenilen Mete, bronz madalya müsabakasında ABD'li rakibi Brady Ellison'a 6-2 kaybetti ve şampiyonayı 4. olarak tamamladı.

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen 2022 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda erkekler klasik yay bireyselde Mete Gazoz, üçüncülük maçında İspanyol Daniel Castro'yu 6-4 yenerek bronz madalya kazandı.

Haberin Devamı

Mete Gazoz, Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenen 2022 Akdeniz Oyunları'nda bireysel kategori finalinde Federico Musolesi'ye 6-4 yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu.[19] Muhammed Abdullah Yıldırmış ve Samet Ak'la birlikte yer aldığı takım müsabakalarında, üçüncülük maçında İtalya'yı 5-4 yenerek bronz madalya kazandı. Akdeniz Oyunları programına ilk kez alınan karma takım kategorisinde ise Yasemin Ecem Anagöz'le beraber mücadele etti. Gazoz-Anagöz ikisi, finalde İtalya'yı 5-3 yenerek altın madalyayı kazandı ve karma takım kategorisinin ilk Akdeniz Oyunları şampiyonu olarak kayda geçti.

2023 Kahramanmaraş-Gaziantep depreminde geliri depremden etkilenen çocukların eğitiminde kullanılmak için 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kullandığı okunu açık arttırmada satmıştır.

6 Ağustos 2023 tarihinde, Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda rakibi Eric Peters'i yenerek şampiyon oldu. Finalden önce rakibi Marcus D'Almedia'yı yenerek finale yükselmişti.