Boynuzu kırık hayvan kurbanlık olur mu? Kurban keserken nelere dikkat edilmeli? İşte Diyanet bilgisi...

Güncelleme Tarihi:

Boynuzu kırık hayvan kurbanlık olur mu Kurban keserken nelere dikkat edilmeli İşte Diyanet bilgisi...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2023 17:52

Boynuzu kırık hayvan kurbanlık olur mu sorusu bayram yaklaşırken merak edilen konular arasında yer alıyor. Çeşitli sebeplerle boynuzu hasar gören ya da boynuzu kırık olan hayvanların kesiminin uygun olup olmadığı ve kurban keserken dikkat edilmesi gereken durumlar araştırılıyor. Diyanet konuyla ilgili soruları yanıtladı. Peki boynuzu kırık hayvan kurbanlık olur mu? Kurban keserken nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Haberin Devamı

Çeşitli sebeplerle boynuzu hasar gören ya da boynuzu kırık olan hayvanların için kesimin uygun olup olmadığı merak ediliyor. Kurban ibadeti yerine getirilirken bazı durumlara dikkat ediliyor. Peki boynuzu kırık hayvan kurbanlık olur mu? İşte o sorunun cevabı...

BOYNUZU KIRIK HAYVAN KURBANLIK OLUR MU?

Kurbana engel olan ayıplar, hayvanın emsali arasında kıymetini azaltan kusurlardır. Zararsız şekilde ve daha iyi gelişmesi maksadıyla boynuzlarını özel olarak yapılan ameliyelerle köreltmek, hayvanların kıymetini düşüren ayıplardan değildir.

Bu itibarla, doğuştan boynuzsuz hayvanların kurban olarak kesilmesi caiz olduğu gibi (Tirmizî, Edâhî, 9; Merğînânî, el-Hidâye, VII, 159), küçükken yapılan müdahale ile boynuzları kesilerek, elektrik veya kimyasal yolla boynuzu yakılarak ya da benzeri işlemlere tabi tutularak boynuzsuzlaştırılan hayvanların kurban olarak kesilmesinde bir sakınca yoktur.

Haberin Devamı

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

- Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

- Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

- Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

- Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

- Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.