Başbakanlık ‘Türkiye raporu’nu biliyor muydu?

Güncelleme Tarihi:

Başbakanlık ‘Türkiye raporu’nu biliyor muydu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2016 09:34

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin İslamcı terör örgütlerini desteklediği tartışmalı raporu “Bizim görüşümüz değil” diye reddetti. İçişleri Bakanı ise “Türkiye’nin bir gerçeği” diyerek raporu savundu.

Haberin Devamı

Almanya İçişleri Bakanlığı’nın istihbarat teşkilatı BND’ye dayanarak hazırladığı, Türkiye’yi “İslamcı grupların merkezi eylem platformu” olarak gösteren tartışmalı rapor tam bir kargaşaya yol açtı. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı raporu bir kaza olarak görürken, raporu hazırlayan İçişleri Bakanlığı, bunun Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu savundu. Alman Dışişleri, kendilerinin görüşü alınmadan hazırlanan raporu reddetti. Dışişleri sözcüsü Sawsan Chebli, “Bu bizim görüşümüz değil” dedi.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert de “Türkiye bizim için IŞİD’le mücadelede önemli bir müttefik” diyerek, raporu sahiplenmedi.

Ancak Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tartışmalı raporu savundu. de Maiziere, rbb televizyon kanalına verdiği demeçte, “Burada pişmanlık duyulacak bir şey yok. Gizli rapor Türkiye’nin gerçeklerinin bir bölümünün vurucu bir tasviri. Ancak bizim Türk hükümetiyle ilişkilerimiz bunun ötesinde” dedi.

NASIL OLDU?

Haberin Devamı

Ana muhalefet Sol Parti grubu, Türkiye’nin Orta ve Yakındoğu’da İslamcı terör örgütlerini destekleyip desteklemediği konusunda meclise bir soru önergesi verdi. Soru önergesini Başbakanlık cevaplandırması için, yetkili bakanlık olan İçişleri’ne gönderdi. İçişleri istihbarat teşkilatı BND’den bazı sorulara yanıt istedi. İstihbarat bu yanıtı bağlı olduğu Başbakanlığa, başbakanlık da İçişleri’ne gönderdi. İçişleri’nde konuyla ilgili uzman bölüm bu bilgilere dayanarak, raporu hazırladı. İçişleri’nin işleyişe göre son olarak Dışişleri’ne raporu göndererek, görüşünü alması gerekiyordu. Ancak İçişleri bu yola başvurmadı ve bazı bölümleri için gizli notu bulunan raporu doğrudan, soru önergesini veren Sol Parti’ye gönderdi. Sol Parti de raporu basına sızdırdı.

HATA NERDE?

İçişleri, Dışişleri’nin görüşü alınmadan raporun Sol Parti’ye gönderilmesinin bir hata olduğunu kabul etti. Ancak istihbaratın Türkiye’yi “İslamcı grupların merkezi eylem platformu” diye sınıflandıran yazısı da Başbakanlıktan geçti. Bu durumda Başbakanlığın bilgisi vardı. İçişleri raporunu hazırlayan Bakanlık Müsteşarı Ole Schröder, raporda bir hata olduğunu kabul etmedi. Schröder, “Eğer Alman Meclisi’nin bir üyesi benden hükümetin yetkili olduğu bölüm içinde bilgi istiyorsa, benim görevim gerekli yanıtı vermektir. Ben, Dışişleri Bakanlığı istiyor diye bilgileri gizli tutamam” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!