Baden Württemberg’e başbakan mı oluyor?

Güncelleme Tarihi:

Baden Württemberg’e başbakan mı oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 13:34

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir’in adı koalisyon görüşmeleri sırasında Dışişleri Bakanlığı’na geçiyordu. Ama Jamaika koalisyonu kurulamadı. Yeşiller Eşbaşkanlığını bırakacak olan Cem Özdemir’in siyasi geleceği büyük merak konusu.

Haberin Devamı

CEM Özdemir’in genel seçim öncesi geleceği pek parlak görünmüyordu. Yeşiller’in parlamentoya zor gireceği, Özdemir’in kariyerinin sonu olacağı yorumları yapıldı. Ama Yeşiller tahminlerin üzerinde oy aldı. Bir önceki genel seçime kıyasla oylarını yüzde 0.5 artırdı.
Başbakan Merkel’le koalisyon görüşmelerine oturan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir’in adı Dışişleri Bakanlığına geçiyordu. Sondaj görüşmelerini başarılı yürüttü. Ama Hür Demokratlar’ın (FDP) masayı terk etmesi üzerine tüm planlar suya düştü.
Sorumluluktan kaçan FDP lideri Christian Lindner’in yıldızı sönerken, koalisyonun kurulması, partisinin hükümete girmesi için yoğun çaba sarf eden Cem Özdemir’in yıldızı parladı. Cem Özdemir şimdi ARD televizyonunun sevilen politikacılar anketinde Başbakan Merkel’i geçti. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’den sonra ikinci sırada.

Haberin Devamı

Baden Württemberg’e başbakan mı oluyor

‘DOKUZ YIL YETER’ DEDİ
Cem Özdemir koalisyon görüşmeleri sırasında yeniden Yeşiller Eşbaşkan adayı olmayacağını açıkladı. Koalisyon kurulamayınca da kararını geri çekmedi. “Dokuz yıl eşbaşkanlık yeter” dedi. 19 Ocak’ta Yeşiller, eşbaşkanları ve grup başkanlarını seçecek. Eşbaşkanlık koltuğuna iki kişi adaylığını açıkladı. Schleswig Holstein Çevre Bakanı Robert Habeck ile Annalena Baerbock. Meclis Grup Eşbaşkanları da belli. Sol kanattan Anton Hofreiter ile gerçekçiler kanadından Katrin Göring Eckardt. İkisi de bu göreve devam etmek istiyor.
Genel seçimde başarılı bir kampanya yürüten, koalisyon görüşmelerindeki formuyla da puanını yükselten Cem Özdemir’in şimdi siyasi geleceği merak ediliyor. Sıradan milletvekili olarak Federal Meclis’te oturması beklenmiyor.

Baden Württemberg’e başbakan mı oluyor

LİDER GİBİ KARŞILANDI
Yeşiller sadece Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti’nde birinci parti olarak iktidarda. Burada Winfried Kretschmann iki dönemdir eyalet başbakanı. Hafta sonu Yeşiller’in Baden Württemberg Eyalet Teşkilatı kurultayı vardı. Kurultayda Kretschmann’ın yanında Cem Özdemir de lider gibi karşılandı. Kretschmann, öğrencisi olarak bilinen Cem Özdemir’i parlak bir politikacı ve federal politikada liderlik rolü oynaması gereken biri olarak övdü. Kulislerde yakında 70 yaşına girecek olan Kretschmann’ın eyalet başbakanlığı koltuğuna Cem Özdemir’i hazırladığı konuşulmaya başlandı. Ama Kretschmann, Cem Özdemir’in Berlin’de kalması gerektiğini özellikle vurguladı. Cem Özdemir de geleceğini Berlin’de gördüğünü kaydetti. Cem Özdemir eyalet Başbakanlığı koltuğuna oturursa, Almanya’nın ilk Türkiye kökenli eyalet başbakanı olarak tarihe geçecek. Gerçekleşir mi? Zaman gösterecek. Gerçek olan bir şey varsa, Yeşiller’in Eşbaşkanları Cem Özdemir’e bir yer arıyor olması.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!