Aylan'ın yürek burkan o fotoğrafını 12 saatte milyonlar gördü

Güncelleme Tarihi:

Aylanın yürek burkan o fotoğrafını 12 saatte milyonlar gördü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 14:11

Cansız bedeni Bodrum sahillerine vuran 3 yaşındaki Aylan’ın akıllara kazınan o fotoğrafı, 12 saat içinde 20 milyon farklı bilgisayar ekranında görüntülendi. Bu detay, İngiltere’deki Sheffield Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir sosyal medya deneyiyle ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Bilim insanları fotoğrafın Eylül ayında yayınlanmasından sonra bu konuda yapılan 3 milyon sosyal medya paylaşımını inceledi. Araştırmacılar bir avuç gazetecinin fotoğrafı paylaşmasından kısa bir süre sonra bu görüntünün sosyal medyayı etkisi altına aldığını ve fotoğrafla ilgili saatte 53 bin tweet atıldığını belirtti.

GÖÇMEN KRİZİNE BAKIŞI DEĞİŞTİRDİ

Sheffield Üniversitesi Görsel Sosyal Medya Laboratuvarı Direktörü Farida Vis, konuyla ilgili Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, “Biz bu fotoğrafı ve aldığı tepkileri görünce şaşırtıcı bir olayla karşı karşıya olduğumuzu anladık” dedi. Fotoğrafın kısa sürede milyonlarca kişi tarafından görüntülendiğini ve dünyanın göçmen krizine bakışını değiştirdiğini söyleyen Vis, “Biz bu görüntülerin göçmen ve mültecilerle ilgili tartışmaları nasıl etkilediğini anlamak istedik. Yaptığımız analiz, bu hikâyenin sadece tüm dünyadan kitlelerin ilgisini çekmekle kalmadığını, sosyal medya kullanıcılarının göç kavramına olan bakışını da değiştirdiğini gösterdi” dedi.

İNSANLAR 'MÜLTECİ' SÖZCÜĞÜNÜ KULLANMAYA BAŞLADI

Araştırmayı gerçekleştiren ekip, Pulsar şirketinin topladığı sosyal medya verilerinden yararlandı. Pulsar Ürün ve Araştırma Departmanı Başkan Yardımcısı Francesco D’Orazio “2015 yılının büyük bir kısmında göçmen ve mülteci kelimeleri tartışmalarda eşit ağırlıkta kullanıldı. 9 ay boyunca 5.2 milyon tweet’te göçmen, 5.3 milyon tweet’te ise mülteci kelimesine yer verildi. Ancak 2 Eylül’den (DHA Muhabiri Nilüfer Demir’in çektiği fotoğrafın servis edildiği tarih) sonra bu yaklaşım değişti. İnsanlar mülteci kelimesini kullanmaya başladı. 2.9 milyon tweet’te göçmen kelimesi geçerken, 6.5 milyon tweet’te mülteci kelimesi kullanıldı” dedi.

İKİ KAVRAM ARASINDAKİ FARK

Uluslararası hukukta “mülteci” kavramı, vatandaşı olduğu ülke dışında olan ve "ırkı, dini, uyruğu, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncesi nedeniyle zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu" için vatandaşı olduğu ülkeye dönemeyen veya dönmek istemeyen kişileri ifade etmektedir. Göçmen ise mülteci tanımında bulunan nedenlerin dışında, çoğu zaman ekonomik gerekçelerle, ülkesini gönüllü olarak terk ederek başka bir ülkeye giden kişiler için kullanılıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!