Yuvaların modernizasyonuna 4 milyar Euro destek

Güncelleme Tarihi:

Yuvaların modernizasyonuna 4 milyar Euro destek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 14:38

Federal Aile Bakanlığı, önümüzdeki 2 yıl içinde yuvaların modernizasyonu için 4 milyar Euro ayırdı. Yuva destek programı kapsamında maddi destek eyaletlere yapılacak. Konuyla ilgili Aile Bakanlığı’nın hazırladığı yasa onaylandı.

Haberin Devamı

ALMANYA Federal Aile Bakanlığı, önümüzdeki iki yıl içinde kreşlerde kalitenin daha da artırılması için eyaletlere yaklaşık 4 milyar Euro destek olmayı planlıyor. Destek, Bakanlığın hazırladığı ‘Kita-Qualitaetsgesetz’ (Kreş Kalite Yasası) tasarısında yer aldı. Özellikle 2023-2024 yıllarının her birinde 1.9 milyar Euro’luk destek öngörülüyor. Yaz tatilinden önceki bütçe görüşmelerinde eyaletlere bu yöndeki destek prensipte kabul edilmişti. Önceki düzenleme olan ‘İyi Çocuk Bakımı Yasası’nda olduğu gibi eyaletler bu ödeneği daha fazla eğitmen, personele daha iyi ücret ödenmesi, daha uzun çalışma saatleri ya da kreşlerdeki odaların ve oyun alanlarının yenilenmesi konularında kullanabilecek. Eyaletlerin, isterse bu fonları kreş ücretlerini düşürmek için kullanmaları da mümkün.

Haberin Devamı

Yuvaların modernizasyonuna 4 milyar Euro destek

‘SADECE BAKIM TESİSLERİ DEĞİL’
Taslağa göre, eyaletler ebeveyn katkı payı alacaksa, ebeveynlerin geliri gibi zorunlu kriterleri ülke çapındaki gibi kademelendirmek zorunda. Kalite standartları konusunda eyaletlerle daha yakın çalışmayı hedeflediklerini belirten Aile Bakanı Lisa Paus (Yeşiller), “Yuvalar sadece çocuk bakım tesisleri değil, aynı zamanda erken dönem çocuk eğitim tesisleridir. Bu yasa, söz konusu unsurların daha da güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır” dedi. Yasada yeni olan ise dil desteğinin ‘Kreş Kalite Yasası’nın merkezinde yer alması. Aile Bakanlığı haftalardır bu konuda eleştirilere maruz kaldı. Berlin’in 2016’dan bu yana kreşlerde dil gelişimi için ek personeli finanse etmek üzere kullandığı federal ‘Sprach-Kitas’ (dil kreşleri) programı yıl sonunda sona erecek. Bu yıl bunun için 248 milyon Euro bütçe ayrıldı.
‘HAYAL KIRIKLIĞI’
Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) ise yeni yasa taslağına yönelik eleştirilerini yineledi. GEW Yönetim Kurulu üyesi Doreen Siebernik, “Kreşlerde federal hükümet tarafından belirlenen öncelikler konusunda çok fazla anlayışsızlık ve öfke var. Bu bir felaket işareti ve koalisyon hükümetine umut bağlayan herkes için acı bir hayal kırıklığı” dedi. Yasa, eski Aile Bakanı Franziska Giffey’in (SPD) yıl sonunda sona erecek olan ‘İyi Çocuk Bakımı Yasası’nın devamı niteliğini taşıyor. Federal hükümet, 2019 yılından bu yana eyaletlere yaklaşık 5.5 milyar Euro kaynak aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!