Yarın konuşacak!

Güncelleme Tarihi:

Yarın konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 10:22

Şimdiye kadar hep susan seri cinayetlerden sorumlu NSU davasının baş sanığı Zschaepe, yarın  mahkemede konuşacak. Kamuoyu en çok şu soruları merak ediyor: Zschaepe bildiklerinin ne kadarını anlatacak? Gerçekten cinayetlere aydınlık getirecek mi? Muhbirleri, istihbarat ve polis bağlantılarını ele verecek mi...?

Haberin Devamı

Almanya’da 10 cinayet, 15 banka soygunu, iki bombalı saldırıdan sorumlu neonazi terör örgütü NSU’nun baş sanığı Beate Zschaepe, iki buçuk yılı aşkın bir süredir yargılanıyor. Bugüne kadar 247 duruşma yapıldı ve Zschaepe şimdiye kadar hep sustu. Şimdi birden konuşmaya kararı verdi. Bugün Zschaepe’nin yazılı ifade vermesi planlanıyordu. Ancak bu sefer de psikolojik durumu bahane ediliyor.

Yarın konuşacak

(soldan sağa) Mehmet Daimagüler, Ogün Parlayan, Onur Özata

Yeni avukatı Hermann Borchert, mahkemeden ifadenin yarına ertelenmesini ve perşembe günü duruşma yapılmamasını istedi. Bu konuda mahkeme heyetine sunulan yazıda şöyle deniliyor: “Zschaepe’nin hem fiziki hem psikolojik durumu iyi değil. Dengesi tamamen bozulmuş durumda. Hücresi aranmış. Ağlama nöbetleri tutmuş ve sinir krizi geçirmiş. İfadesini çarşamba günü okusun. Mahkemenin sorularına yazılı cevap verilecek. Zschaepe çarşamba günü (yarın) ifade verdikten sonra perşembe günü duruşma yapılmasın. Doktora gitme ihtiyacı duyacaktır. Duruşmaya gelecek hafta devam edilsin.”

Zschaepe bu durumda yarınki oturumda ifade verecek. İfadesini avukatı okuyacak. Ardından mahkeme soru sorabilecek. Ancak mahkemenin soruları yazılı cevaplandırılacak.  

Zschaepe’nin konuşmasından daha çok şu sorular merak ediliyor: Zschaepe bildiklerinin ne kadarını anlatacak? Seri cinayetlere ve öteki tüm suçlara aydınlık getirecek mi? Muhbirleri, neonazi çevreden kişileri ele verecek mi? İstihbarat ve polis bağlantılarını açıklayacak mı...?

Zschaepe’nin ifadesi hakkında bir çok spekülasyon dolaşıyor. Buna göre Zschaepe’nin ifadesi 60-70 sayfa arasında. Zschaepe mahkemenin dayatması üzerine bazı muhbirleri ele vermeyi kabul etti. Eğer Zschaepe muhbirleri ele verirse, istihbarat çok zor duruma düşecek. Kurban ailelerin avukatları ise şimdiye kadar susan Zschaepe’nin şimdi konuşmak istemesini strateji değişikliği olarak görüyor. Berlin’de basın toplantısında konuşan müdahil avukatlardan Mehmet Daimagüler, Zschaepe’nin anlatacaklarından pek ümitli olmadığını söyledi. Daimagüler, “Tüm olayları anlatmayacak. İstihbaratın etkisi ve polisle bağlantıları ve muhbir isimleri açıklayacağını pek sanmıyorum. Zschaepe bir şeyleri kurtarmaya çalışıyor. Ama geç kaldı. Başta konuşması gerekirdi” dedi. Basın toplantısında konuşan avukatlar Mehmet Daimagüler, Ogün Parlayan ve Onur Özata, NSU davasında Federal Savcılığı sert eleştirdi ve savcılığı olayları aydınlatmak için çok istekli olmamakla suçladı.

HEPSİNİ ANLATACAK

Başsanık Beate Zschaepe’nin yeni avukatı Mathias Grasel ise müvekkilinin tüm suçlamalara cevap vereceğini açıkladı. BR radyosuna konuşan avukat Grasel, Zschaepe’nin çok geniş bir ifade vereceğini, hangi olaylara karıştığı ve neler bildiği hakkında tüm noktalara açıklık getireceğini söyledi. Avukat Grasel, “Susmak doğru bir strateji değil, acilen açıklık getirmek gerekiyor” dedi. Grasel’in verdiği bilgiye göre, yazılı ifadeyi Zschaepe değil, avukatın kendisi okuyacak. İfadenin okunması bir ile bir buçuk saat arasında sürecek. Ardından mahkeme soru soracak. Soruları Zschaepe’nin kendisi değil, avukatları Mathias Grasel ve Hermann Borchert yanıtlayacak. Kurban ailelerin avukatlarının soruları cevaplandırılmayacak.

Zschaepe’nin konuşmasıyla NSU davası bu hafta yeni bir aşamaya girecek.

Yarın konuşacak


AVUKATI BÖYLE DEDİ: PSİKOLOJİSİ BOZULDU SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

Haberin Devamı

Avukat Hermman Borchert’in mahkemeye bu dilekçeyle başvurdu. Ve özetle şu taleple bulundu: “Zschaepe hem fiziki, hem psikolojik olarak iyi değil. Dengesi bozulmuş durumda. Hücresi aranmış. Ağlama nöbetleri tutmuş ve sinir krizi geçirmiş. İfadesini çarşamba günü okusun. Mahkemenin sorularına yazılı cevap verilecek. Zschaepe çarşamba günü ifade verdikten sonra perşembe günü duruşma yapılmasın. Doktora gitme ihtiyacı duyacaktır. Duruşmaya gelecek hafta devam edilsin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!