Wiesbaden-Fatih kardeşliği 100’ncü yılda daha da güzel

Güncelleme Tarihi:

Wiesbaden-Fatih kardeşliği 100’ncü yılda daha da güzel
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2023 14:34

Almanya’nın Hessen eyaletinin başkenti Wiesbaden’da gerçekleştirilen 100’ncü yıl kutlamalarına destek veren sivil toplum kurumlarından biri de ‘Wiesbaden–İstanbul/Fatih Kardeşlik Derneği’ydi. Geçen yıl 10’ncu kuruluş yılını geride bırakan derneğin başkanı Dr. Thilo Tilemann, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’ncü yıl kutlamasına destek vererek, katılmaktan kıvanç içinde olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

KENTİN en önemli kültürel ve tarihi mekânlarından Kurhaus’da gerçekleştirilen ve Başkonsolos Erdem Tunçer yönetiminde T.C. Frankfurt Başkonsolosluğu tarafından organize edilen 100’ncü yıl kutlamasının ev sahibi, Wiesbaden Büyükşehir Belediye Başkanı Gert-Uwe Mende de selamlama konuşmasında derneğin çalışmalarına işaret etmiş, bu yoldaki katkılarından övgüyle bahsetmişti. Mende, ayrıca derneğin kısa bir süre önce gerçekleştirdiği İstanbul ve Fatih ziyaretine de değinmiş, kendisinin de katıldığı Wiesbaden heyetinin bu seyahatte önemli temaslar gerçekleştirdiğini, ileriye dönük zengin içerikli işbirliği görüşmeleri yaptıklarını belirtmişti.

Wiesbaden-Fatih kardeşliği 100’ncü yılda daha da güzel

HESSEN’DEKİ EN AKTİF KARDEŞLİK
Wiesbaden ile Fatih arasındaki ‘kardeş şehir’ statüsü, 11 yıl önce uzun ve tartışmalı bir sürecin ardından resmen kabul edilmişti. Kardeşliğin 18 Eylül 2012’de kabul edilmesiyle kurulan derneğin kurucu başkanı Dr. Tilemann, bu süreci şöyle anlatıyor: “Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, bizimkini Hessen’deki en aktif şehir kardeşliği olarak değerlendiriyor. Bu kardeşliğin politik olarak kabul edilmesi için 2006’dan 2012’ye kadar uğraş verdik. Zor oldu, ancak daha sonra Wiesbaden şehri bu konudaki çabalarımdan dolayı beni şehrin altın madalyasıyla ödüllendirdi.” Dr. Tilemann bu arada Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Eskişehir ve İstanbul ziyaretleri basında geniş yer bulurken, Wiesbaden’dan İsanbul’a geziye ilgi gösterilmemesinden büyük hayal kırıklığına uğradığını da saklamadı.
Wiesbaden-Fatih kardeşliği 100’ncü yılda daha da güzel

İSTANBUL GEZİSİNDEN NOTLAR:
29 Eylül–3 Ekim tarihleri arasındaki seyahatin ardından yayımlanan ‘Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında’ başlıklı bülten, Wiesbaden’ın sadece Fatih ilçesiyle değil, İstanbul’un tamamıyla da sıcak kardeşlik ilişkisinin ve bunu geliştirme arzusunun çok güçlü olduğunu gösteriyor. Wiesbaden’dan İstanbul’a giden 21 kişilik heyet bir grup dernek üyesiyle, onlara eşlik eden Büyükşehir Belediye Başkanı Gert-Uwe Mende ve Belediye Meclisi Başkanı Gerhard Obermayr’dan oluşuyordu. Dernek üyeleri arasında hem derneğin hem de Belediye Meclisi Başkan Yardımcısı Nedret Altıntop-Nelson ile 1991-94 yılları arasında Federal Aile Bakanı olarak görev yapan Wiesadenlı politikacı Hannelore Rönch de yer alıyordu. Bu süre içinde bir yandan iki kentin belediye başkanları Ergün Turan ile Gert-Uwe Mende ve diğer yetkililer arasındaki resmi temaslar gerçekleştirilirken, diğer yandan da heyet üyelerinin ‘İstanbul’u fethettiği’ görülüyor.
Wiesbaden-Fatih kardeşliği 100’ncü yılda daha da güzel

İstanbul’un tarihi ve kültürel mekânlarına (müzeler, Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Modern, Boğaziçi...) ziyaretlerin ardından Wiesbaden’daki Oranienschule’nin ‘kardeş okulu’ Cağaloğlu Anadolu Lisesi ziyaret edildi. Karşılıklı öğrenci ve öğretmen değişimi projeleri görüşüldü. Fatih’in Cibali semtinde derneğin de çalışmalarına maddi katkıda bulunduğu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından verilen yetişkinler için okuma yazma kursu ziyaret edildi. Önceki yıllarda Wiesbaden’da bir sergi açmış olan karikatürist ve grafik sanatçısı Gürbüz Ekşioğlu’nu atölyesinde ziyaret eden heyet, pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen ikinci serginin gelecek yıl için programa alınmasını kararlaştırdı.
Wiesbaden-Fatih kardeşliği 100’ncü yılda daha da güzel

Wiesbaden-Fatih kardeşliği 100’ncü yılda daha da güzel


 

BAKMADAN GEÇME!