Verilen sözler tutulmadı

Güncelleme Tarihi:

Verilen sözler tutulmadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2023 10:27

19 Şubat 2020 akşamı Tobias R. (43) isimli aşırı sağcı ırkçı bir Alman, Almanya’nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde 4’ü Türkiye kökenli 9 göçmeni katletti.Aralarında o kentte doğup büyüyenler, yıllardır ‘oralı’ olanlar da vardı.

Haberin Devamı

Verilen sözler tutulmadı
FERHAT Unvar (22), Sedat Gürbüz (30), Fatih Saraçoğlu (34), Gökhan Gültekin (37), Mercedes Kierpacz (35), Hamza Kurtoviç (21) Said Nesar El Hashemi (21), Vili Viorel Pun (23), Kaloyan Velkov’u 32) katleden ırkçı katil, daha sonra evine giderek annesini de öldürdükten sonra intihar etti.
Evet...
19 Şubat 2020, göçmen kökenliler için acı dolu kara bir gün oldu.
Ama 19 Şubat 2020 Almanya için kapkara bir gün oldu.
O zamanki Almanya Başbakanı Angela Merkel, ertesi sabah bir basın açıklaması yaptı.
“Bugün ülkemiz için çok üzüntü verici bir gün. O kadar çok yurttaşın şiddet kullanılarak öldürülmesinden derin üzüntü duyan insanların üzüntülerini ben de hissediyorum, Almanya’daki tüm insanlar da” dedi.
“Irkçılık zehirdir”...
“Nefret zehirdir”...
“Bu zehir bizim toplumumuzda vardır” dedi.
Ve “Bu korkunç, dehşet verici cinayetlerin perde arkasının tüm boyutlarıyla aydınlatılması için her şey yapılacaktır” sözünü verdi.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, korkunç saldırıların ertesi günü Hanau’ya giderek acı dolu kurban yakınlarına “Yanınızdayız. Sizin acınız hepimizin acısı” dedi.
“Ben Almanya Cumhurbaşkanı olarak bazı sorularımın açık kalan cevaplarını almak için burada değilim. Hayır, devletimizin verdiği, burada barış içinde birlikte yaşayan herkesi koruma, özgürlüğünü, güvenliğini sağlama sözünü yerine getiremediği için duyduğum derin üzüntüden dolayı buradayım” dedi.
Kısa bir süre sonra onları Bellevue Sarayı’nda konuk etti ve “Bunu unutmayacağız, unutulmasına izin vermeyeceğiz. Sizlerin yanındayız. Bu ülke sizin ülkeniz. Bu ülke sizin yanınızda” dedi.
“Bu korkunç cürümün bizi bölmesine izin vermeyelim” dedi.
Cumhurbaşkanı Steinmeier, bir yıl sonra 19 Şubat 2021’de Hanau’da katıldığı kurbanları anma töreninde, bu cinayetlerin aydınlatılmasının kamuoyuna, özellikle de kurban yakınlarına karşı devletin görevi ve borcu olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

19 Şubat 2022’de, ırkçı motifli saldırının ikinci yıl dönümünde Hanau mezarlığında düzenlenen anma töreninde Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Bu insanlara yapılan benim kalbimi parçalıyor” dedi.
Aşırı sağa karşı mücadelenin kendisinin önceliği olduğunu vurguladı.
“Bu dehşet verici cinayetlerin tüm boyutlarının eksiksiz ve saydam bir biçimde aydınlatılması için gereken her şey yapılacaktır” sözünü verdi.

Haberin Devamı

AYDINLATILAMADI, AYDINLATILMADI
Evet...
Aradan tam 3 yıl geçti.
Ama verilen sözler hâlâ yerine getirilmedi.
Bu ırkçı cinayetler bir türlü aydınlatılamadı, aydınlatılmadı...
Hessen Eyalet Parlamentosu’nda oluşturulan Araştırma Komisyonu, şimdiye kadar 30 oturum yaptı.
Şu ana kadar 10 uzman ve 67 tanık dinlendi.
Ancak Araştırma Komisyonu’na verilen 80 dosyanın içindeki metinlerin bazı bölümlerinin ‘karalandığı’ ortaya çıktı.

NSU’DA DA AYNISI YAŞANDI
Ama bu bir ilk değildi.
Almanya’da NSU olarak bilinen aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı teröristleri, 2000-2007 yılları arasında Türkiye kökenli Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat, Yunanlı Theodoros Boulgarides ve Alman kadın polis Michele Kiesewetter’i katletti.
Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın hazırladığı raporların 120 yıl gizli tutulmasına karar verildi.
Çeşitli çevrelerden itirazların ve eleştirilerin yükselmesi üzerine gizlilik süresi 30 yıla düşürüldü.
Gizli rapor 29 Ekim 2022 tarihinde Alman İkinci Televizyonu’ndaki (ZDF) mizah programı ‘Magazin Royale’ ile internet platformu ‘FragDenStaat’ (Devlete Sor) tarafından yayınlandı.
Ama 2013’te başlayan NSU duruşmalar 2018’de bittiği ve cezaya çarptırılan 5 sanıktan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Beate Zschaepe ile serbest bırakıldıktan sonra yeniden tutuklanan Ralf Wohlleben’in dışında kimse içeride kalmadığı ve NSU cinayetleri hâlâ bir türlü aydınlatılamadı.
Aydınlatılmadı...
Ama biz Hanau cinayetlerinin de NSU cinayetlerinin de aydınlatılmasını istiyoruz.
*
Almanya’da resmi verilere göre 118, ırkçı cinayete kurban giden Angola vatandaşı Amadeu Antonio Kiowa adına kurulan Amadeu Antonio Vakfı’na göre 1990’lı yıllardan beri aşırı sağcılar tarafından 219 göçmen kökenli öldürüldü.
Biz Hanau kurbanlarını da NSU kurbanlarını da diğer kurbanları da isimsiz kurbanları da unutmayacağız.
Unutturmayacağız da...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!