Vatandaşlarımız ‘çifte vatandaşlık’ kararından memnun

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlarımız ‘çifte vatandaşlık’ kararından memnun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2023 12:33

Federal hükümetin, Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırarak çifte vatandaşlığın önünü açan yasa tasarısına Almanya’nın Köln kentinde yaşayan vatandaşlarımızın çoğu olumlu bakıyor. Akademisyeninden iş insanına üniversitelisinden marketcisine kadar vatandaşlarımız yasanın yararlı bir o kadar da geciktiği kanaati taşıyorlar. Yeni düzenlemeyle 8 yıl şartının beş yıla indirilmesi gibi kolaylıklar getirse de, vatandaşlarımız Türkçe isimden dolayı gümrük ve benzeri yerlerde farklı muamele endişesini hâlâ taşıyorlar.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI KİMLİK GELİŞİMİNE KATKI YAPACAKTIR
DR. YILMAZ BULUT (YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ KÖLN MÜDÜRÜ):
Bu yasa değişikliğinin çifte vatandaşlığın kabulünün biraz geciktiği söyleniyor ben de aynı fikirdeyim. Aslında bu 10-15 yıl önce halledilebilecek bir meseleydi tartışılmadı değil tartışıldı. Şimdi şunu bilmek lazım yurt dışında yaşayan topluluğumuz özellikle de yeni nesillerimiz, iki kültür arasında kalmış bir konumdadır. İki ülkede de menfaatleri vardır. Bu nesillerimizin Almanya’da sağlıklı kimlik geliştirmesi çok önemli çok önem taşıyor bu Türkiye için de öyle Almanya için de öyle. Benim görüşüme göre çifte vatandaşlık sağlıklı kimlik oluşturmada riskli nesillerimizi rahatlatacaktır. Çok olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Dediğim gibi biraz gecikmeli de olsa nihayetinde böyle bir imkâna kavuşmanın hem topluluğumuz Türkiye hem de Almanya adına güzel bir gelişme olduğunu düşünmekteyim.

Haberin Devamı

Vatandaşlarımız ‘çifte vatandaşlık’ kararından memnun
AYRINTILARINI BİLEMİYORUZ
HALİS BOZBIYIK (İŞCİ EMEKLİSİ)
40 Yıldır Almanya’dayım. Çifte vatandaşlık tabii ki bizler için iyi. En azından havaalanlarında Alman vatandaşları sıra beklemeden işlemleri hızlı bitiyor. Ama ismimiz Türk olduğu için yine de aynı muameleyi görüyoruz. Bizler bu yasayı bekliyorduk ama şimdi ayrıntıları nasıl olur bilemiyoruz tabii.

Vatandaşlarımız ‘çifte vatandaşlık’ kararından memnun
‘PEK ÇOK HAKKIMIZI KAYBETTİK’
AYLIN DEVECİ (MARKET SAHİBİ)
Ben Alman vatandaşıyım. Geçmiş zamanda pek çok haklarımızı kaybettik. Bu kanunla Türkiye’deki bazı haklarımızı anlaşılan tekrar elde edeceğimizden olumlu buluyorum.

Vatandaşlarımız ‘çifte vatandaşlık’ kararından memnun
ARKADAŞLARIM MECBUREN ALMAN VATANDAŞI OLDULAR
ABDURRAHMAN (ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ)
Ben çifte vatandaşım. Bunun haklarından faydalanıyorum çok güzel bir uygulama. Ama arkadaşlarımın bir kısmı geçtiğimiz dönemlerde iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda kaldıklarında çoğu Alman vatandaşlığını seçtiler. Çünkü onun getirisi çok saha fazla oluyordu. Ama bu yasayla Türkiye’deki diğer haklarını da kullanabilecekler. Bu düzenleme iki toplum arasında ilişkileri güçlendirecektir.

Haberin Devamı

Vatandaşlarımız ‘çifte vatandaşlık’ kararından memnun
POZİTİF İMKÂN SUNUYOR
KEMALETTİN ORUÇ (EĞİTİMCİ)
Alman yasalarına göre, çifte vatandaşlık özellikle Türkiye uyruklu olan Türkler için zorlaştırılmıştı. Ancak yeni düzenlemelerle bunun önü açılmış oldu. Dolayısıyla buradaki birinci nesil olsun ikinci nesil olsun bu yasayı bekliyorduk. Bu yasanın çıkması hakikaten bizi sevindirdi diyebilirim. Onun sebebi de şu, yani biz Almanya’da yaşıyoruz Almayan’nın bir parçasıyız Almanya’da sosyalizasyonumuz var her ne kadar Türkiyeli de olsak biz Almanya’da bir yer edinmek istiyoruz. Almanya’nın bir parçası olarak çalışmamızla vergimizle her türlü çalışkanlıklarımızla ciddi katkılar sağlıyoruz. Ve bu devletin bize sunmuş olduğu bu imkânı açıkçası pozitif olarak görüyorum ve bu yapılan kanun değişikliğinden sonra kendim de çifte vatandaşlık için müracaatta bulunacağım.

Haberin Devamı

Vatandaşlarımız ‘çifte vatandaşlık’ kararından memnun
BAZI İŞLEMLERİMİZİ KOLAYLAŞTIRACAK
ABDULLAH DEMİRCİ ( TOPTANCI HALİ ESNAFI)
Ben 2010 yılından beri Alman vatandaşıyım. Fakat bu vatandaşlıktan dolayı Türkiye’deki birtakım haklarımızı maalesef kaybettik. Her ne kadar mavi kart uygulaması olsa da genel manada tüm haklardan yararlanamıyorduk. Seçme seçilme emeklilik gibi bazı haklarımız elimizden alınmıştı. O yüzden şu anda Almanya hükümeti çifte vatandaşlık konusunu esnetti ama ayrıntılar tam olarak belli değil. Yine de bu yasa nihayetinde bazı işlerimizi kolaylaştıracaktır.

Vatandaşlarımız ‘çifte vatandaşlık’ kararından memnun
YETKİLİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM
ZAHİR TÜRKYILMAZ (EMEKLİ)
Ben de Alman vatandaşıyım ama çifte vatandaş olmadığımızdan bu çıkacak yasanın olmayışından dolayı çok hakkımızı kullanamadık. Örneğin benim hanımımın 412 gün eksiği olduğundan dolayı yaşı gelse de emeklilik hakkına kavuşamadı. Yetkililere teşekkür ediyorum.

 

 

BAKMADAN GEÇME!