‘Ukrayna’nın yeniden inşasını Rusya ödesin’

Güncelleme Tarihi:

‘Ukrayna’nın yeniden inşasını Rusya ödesin’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2023 11:46

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’yı yeniden inşa etmek için 60 milyar Euro taahhüt etti. Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze ise yeniden inşanın faturasını Moskova’nın üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

60’tan fazla ülkeden delege, Ukrayna’nın yeniden inşası ve modernizasyonu için kaynak sağlamak üzere perşembe günü Londra’da düzenlenen uluslararası konferansa katıldı. İngiltere temsilcileri konferansın kapanışında yaptığı açıklamada delegelerin 60 milyar Euro taahhütte bulunduğunu duyurdu. Bu rakamın 50 milyar Euro’su AB’nin bu hafta açıkladığı yardım paketi. ABD de enerji ve altyapı alanlarına odaklanan 1.3 milyar dolarlık yardım planlıyor. İngiltere 240 milyon Pound (278 milyon Euro), Almanya 381 milyon Euro insani yardım taahhüdünde bulundu. Burada Deutsche Welle’ye konuşan Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze ise yeniden inşanın faturasını Moskova’nın üstlenmesi gerektiğini söyledi. Schulze, “Rusya, geçen yıldan bu yana Ukrayna’nın bütün altyapısını ve evleri yok etti. Bunu ödemek zorundalar. Uluslararası hukuk bunu gerektirir” dedi. Dünya Bankası mart ayında Ukrayna’nın yeniden inşasının 411 milyar 375 milyar Euro’ya mal olacağını tahmin etmişti ancak bu rakam her geçen gün yükselmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

AVRUPA PAZARININ GELECEKTEKİ PARÇASI
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly taahhütlerin Ukrayna’da orta vadede bir tür ekonomik istikrar sağlamaya yardımı olacağını ve ‘özel sektörün potansiyelini’ ortaya çıkarmaya odaklandıklarını söyledi. 42 ülkeden 500 şirketin taahhütte bulunduğunu belirten Cleverly, “Hükümetler, uluslararası kuruluşlar, şirketler ve sivil toplumun temsilcileri olarak Ukrayna’ya ve Ukraynalılara onların yanında olduğumuzu gösterdik” dedi. Almanya Kalkınma Bakanı Schulze de birçok şirketin savaşa rağmen Ukrayna’da kalmayı tercih ettiğini söyledi. “Ukrayna, Avrupa pazarının gelecekteki bir parçasıdır” diyerek ülkenin aday AB üyesi statüsüne atıfta bulunan Schulze, “Dolayısıyla şu anda yatırım yapanlar, bu büyük pazarın ilk parçası olacaklar” dedi. Schulze ayrıca Almanya olarak Ukrayna’ya yatırım yapacak şirketlere destek vereceklerini söyledi. Delegelere yardımları için teşekkür eden Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ise Rus varlıklarının Ukrayna’nın yeniden inşasını sağlamak için kullanılmasını mümkün kılan bir ‘tazminat mekanizması’ çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!