Stoiber, Merkel’i devirmek için Schaeuble’den yardım istemiş!

Güncelleme Tarihi:

Stoiber, Merkel’i devirmek için Schaeuble’den yardım istemiş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2024 14:06

Geçen yıl yaşamını yitiren CDU’lu eski bakanlardan Wolfgang Schaeuble’nin anılarını içeren kitabında, eski Başbakan Angela Merkel’in yerine geçebilmek için CSU’lu eski Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’in kendisinin devreye girmesini istediği yer aldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ‘kardeş partiler’ olarak bilinen Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ilişkilerinin zaman zaman hiç de ‘kardeşçe olmadığı’ ortaya çıktı. CDU’nun ‘akil adamları’ arasında yer alan ve geçen yıl 26 Aralık’ta 81 yaşında yaşamını yitiren eski Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schaueble’nin gelecek hafta ‘Anılarım. Politikadaki Yaşamım’ başlığı altında piyasaya çıkacak olan kitabında, CSU’un eski Genel Başkanı ve Bavyera’nın eski Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’in Almanya’nın o dönemdeki CDU’lu Başbakanı Angela Merkel’in yerine geçebilmek için kendisinden yardım ve destek istediği yer aldı.

‘DARBE YOLUYLA KOLTUĞUNDAN EDİLMESİ SORUNU ÇÖZMEZ’
Haftalık Stern dergisinin kitaptan alıntıları içeren haberinde, 2015 yılındaki sığınmacı tartışmaları sırasında Başbakan Angela Merkel’in ‘Wir schaffen es’ (Beceririz, başarırız, üstesinden geliriz) diyerek Almanya’nın kapılarını sığınmacılara sonuna kadar açması politikasına karşı olan Stoiber’in, hem Almanya’nın eski Başbakanı Helmut Kohl hem de Merkel döneminde Federal İçişleri Bakanlığı, 2009-2017 yıllarında da Federal Maliye Bakanlığı yapan Wolfgang Schaeuble’den Merkel’i devirmesi için yardım istediğine yer verildi. Aralıksız olarak 51 yıl Federal Meclis milletvekilliği yapan Wolfgang Schaeuble’nin kitabında, “Stoiber, yerine kendisinin geçmesi için benden Merkel’i devirmem için harekete geçmemi istedi” satırının yer aldığı belirtildi. Stoiber’in bu yöndeki önerisini çok açık bir biçimde reddettiğini vurgulayan Schaueble’nin “On yıllar önce Kohl döneminde olduğu gibi, Başbakan’ın darbe yoluyla koltuğundan edilmesinin sorunu çözmeyeceğinden ve uzun süreli olarak partinin zararına olacağından emindim. Zaten benim sadakat anlayışım da böyleydi” dediğine de işaret edildi. Öte yandan zaman zaman bazı konularda görüş ayrılıkları olsa da, Merkel’in sığınmacı krizi döneminde zor koşullardaki insanlara ülkenin kapılarını açma politikasını doğru ve yerinde bulduğunu vurgulayan Schaeuble, kendisin bu konuda Merkel’i sonuna kadar desteklediğinin de altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!