Steinmeier’den İsraillilere: ‘Yalnız değilsiniz’

Güncelleme Tarihi:

Steinmeier’den İsraillilere: ‘Yalnız değilsiniz’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2023 16:05

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin’de düzenlenen ‘İsrail’le dayanışma’ gösterisinde yaptığı konuşmasında Hamas’ın saldırılarını kınarken, Gazze’de acı çeken suçsuz günahsız insanlara da yardım edilmesini istedi. ‘Teröre, kine ve Yahudi düşmanlığına karşı ayaklanın -İsrail’le dayanışma ve duygu paylaşımı’ sloganıyla düzenlenen gösteriye 10 binden fazla kişi katıldı.

Haberin Devamı

BERLİN’de cumartesi günü yapılması planlanan ‘Filistin’le dayanışma’ gösterisine izin verilmezken, Federal Meclis’in bitişiğindeki tarihi Brandenburg Kapısı önünde bugün ‘İsrail’le dayanışma’ gösterisi düzenlendi. Alman-İsrail Toplumu öncülüğünde yapılan bazı partilerin ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteklediği gösterinin açılış konuşmasını yapan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “7 Ekim beynimize kazınacak, hem de kalıcı olarak. Bu İsrail’deki insanların, tüm Yahudilerin eskisi gibi olmayacakları bir gündür. Bu Hamaslı teröristlerin İsrail’de giriştiği barbarca, sınırsız şiddetle savunmasız, suçsuz sivilleri katlettiği ve 200’den fazla insanı rehin aldıkları gündür” dedi. Cumhurbaşkanı Steinmeier, “İsrail’den gelen haberler ve görüntüler Almanya’da bizleri de derinden üzdü. İsrail’deki dostlarımıza ve tüm Yahudilere şunu söylüyoruz: Siz yalnız değilsiniz! Bu kötü günlerinizde sizlerin yanındayız. Sizin acılarınız, bizim acımızdır” mesajını verdi.

Haberin Devamı

‘GAZZE’DEKİ İNSANLARI UNUTMAYALIM’
Diğer yandan Steinmeier “Terörizmi desteklemeyen ama acı çeken Gazze’deki insanları unutmayalım. Gazze’deki sivillerin korunması için çaba göstermeliyiz. O insanların insani yardıma ihtiyacı var. Bu insanlığa düşen bir görevdir” dedi. Almanya’da yaşayan Yahudilerin çocuklarını bugünlerde okula göndermeye korkmalarının çekilmez bir durum olduğunun altını çizen Steinmeier, Holokost (Yahudi soykırımı) anıtının bitişiğinde, Berlin’in kalbinde düzenlenen bu gösteriye katılan herkesin bu insanların korku ve tedirginliklerini kalplerinde hissettiklerini söyledi. “Böyle bir ülkede holokost anıtının polis tarafından gece gündüz korunması gerektiğini bilmek beni hem utandırıyor, hem de çok üzüyor” açıklamasında da bulundu. “Anti semitizm bizim kırmızı çizgimizdir” diyen Steinmeier, her türlü terörü şiddetle kınadıklarını vurgularken, “Biz ülkemizde Yahudi, Hıristiyan, Müslüman, Arap kökenli insanların barış içinde birlikte yaşayabileceklerini göstermeliyiz. Bu, bugün her zamankinden daha önemlidir” dedi.

Haberin Devamı

MÜSLÜMANLARLA DİYALOG
Musevi haham Andreas Nachama, tüm Müslümanlara saldırgan şiddet ve Hamas yanlısı gözüyle bakılmaması gerektiğini söyledi. Hamas’ın İsrail’de giriştiği saldırılarla ilgili görüntü ve filmlerin dehşet verici olduğuna dikkat çekerken, “Müslümanlara toptan eylemci ve terörist gözüyle bakmak doğru olmaz” dedi. Holokost’tan sağ olarak kurtulmayı başaran Yahudi kökenli bir ailenin oğlu olan Andreas Nachama, kendisinin çok iyi anlaştığı ve çok iyi ilişkilerinin olduğu Müslüman dostları olduğunu belirtirken, “Müslümanlarla diyalog kurun” çağrısında da bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!