‘Soğuk Savaş sonrası hata yaptık’

Güncelleme Tarihi:

‘Soğuk Savaş sonrası hata yaptık’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2022 10:28

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Başkanı Lars Klingbeil, partisinin ‘Soğuk Savaş’ sonrası Rusya politikasında hata yaptığını itiraf etti.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın eski başbakanlarından Willy Brandt’ın (SPD) 1969-1974 yıllarında iktidarda bulunduğu dönemde başlattığı ‘Ostpolitik’ (Doğu politikası) sayesinde iki Almanya’nın birleşmesinin yolunun açıldığını hatırlatan Klingbeil, ‘Soğuk Savaş’ sonrası Avrupa’da güvenliğin ancak Rusya ile iş birliği yapmakla sağlanabileceğine inanmanın bir hata olduğunu söyledi. “Ortak yönlerimizi ararken, bizi ayrıştıranları görmezden gelmek bir hataydı” diyen Klingbeil, hem partisinin hem de Almanya’nın Rusya politikasını köklü bir biçimde değiştirmesi gerektiğini vurguladı. Klingbeil, “Rusya ortak güvenlik sisteminden ve ortak değerlerden uzaklaştı. Artık ‘Avrupa’da istikrar Rusya’ya karşı olmakla sağlanmaz’ söylemi geçerliliğini yitirdi. Biz güvenlik sistemimizi Rusya’sız sağlamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

‘DERS ÇIKARMALIYIZ’
Klingbeil, “Partimiz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘büyük güç’ olma peşinde koştuğunu, sıkı ekonomik ilişkilerin Avrupa’da istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmadığını, enerji politikasında tek taraflı olarak Rusya’ya bağımlı olunmasının yanlış ve hata olduğunu, Doğu ve Orta Avrupalı partnerlerin çıkarlarını gereken şekilde göz önünde bulundurmayarak güven kaybına uğrandığını zamanında göremedi. Bu ve benzer hatalardan dönülmesi kaçınılmazdır” dedi. Klingbeil, ayrıca bunların dışında da hataların mümkün olduğunu belirtirken, “Yaptığımız bu hatalardan gelecekte ders almalıyız” görüşünü de vurguladı.

 

BAKMADAN GEÇME!