Çavuşoğlu anlattı ama onlar duymak bile istemedi

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu anlattı ama onlar duymak bile istemedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2021 10:46

Bu hafta salı günü Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’ye resmî bir ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuklarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Görüşme öncesi çekilen ve yayınlanan görüntülere bakıyorum.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu anlattı ama onlar duymak bile istemedi
CUMHURBAŞKANI Erdoğan ortada, solunda kırmızı ceketli, beyaz gömlekli Ursula von der Leyen ve sağında Charles Michel. Arkalarında AB ve Türk bayrakları. Muhteşem bir görüntü. Ama başta Alman medyası olmak üzere, Avrupa ülkelerinin gündemine başka bir fotoğraf, başka bir görüntü damgasını vurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AB Konseyi Başkanı Michael’i ön tarafta iki koltukta, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu karşılıklı üçlü koltuklarda (kanepelerde) otururken gösteren fotoğraf ve görüntü.
Yaklaşık 2 saat süren görüşmede Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye ile AB arasındaki göç ve Suriyeli sığınmacılar konulu 18 Mart mutabakatının yenilenmesi, Türk vatandaşlarına vize serbestisi ve Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi ele alındı.
Ama Avrupa medyası kafayı o fotoğraf ve görüntüye taktı.
Tabii Avrupalı politikacılar da.
*
Hollandalı Avrupa Parlamentosu milletvekili Sophie in ‘t Veld, Brüksel’de ve Antalya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Komisyonu eski Başkanı Jean Claude Juncker ile AB Konseyi eski Başkanı Donald Tusk’u yan yana otururken gösteren iki ayrı fotoğrafı sosyal medyada paylaştı ve von der Leyen’in üçlü koltuğa oturtulmasına “Bu tesadüf değildi, kasıtlıydı” sözcüklerine yer verdi.
Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) Meclis Grup Başkanı Iratxe Garcias Perez, bu görüntüye ‘utanç verici’ değerlendirmesinde bulundu.
Avusturya’nın eski Başbakanı Christian Kern, paylaştığı Tweet’te “Erdoğan’dan zaten başka bir şey beklenmezdi, ama AB Konseyi Başkanı kendisini gülünç duruma düşürdü. Acı olanı bu” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çamur attı.
Bazı Alman politikacılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘sert karakterli, kaba erkek’ olarak niteleyip tam bir karalama yarışına girdiler.
Bazı Alman gazetelerinde yapılan yorumlarda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan kadınları ikinci sınıf insan olarak gördüğü için Ursula von der Leyen ön tarafa oturtulmadı” yalanını yinelenip durdu.
Almanya’da bu fotoğraf ve görüntü tam bir ‘SofaGate’ (KoltukGate-KanepeGate) skandalına dönüştürüldü.

Haberin Devamı

AMAÇ TÜRKİYE’Yİ KARALAMAK
Evet...
Kadın-erkek eşitliği temel ilkesinden hareketle Ursula von der Leyen’in de ön tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Charles Michael’le birlikte yan yana oturması daha şık olurdu.
Ancak resmi ziyaretlerde protokol esastır.
Her ne kadar sonradan Ursula von der Leyen’in önde tek kişilik koltukta değil, yan taraftaki üçlü kanepeye oturtulmasını doğru bulmadığını dile getirse de, Charles Michel protokol sıralamasında AB Komisyonu’nun AB Konseyi’nin altında olduğunu söylemektedir.
Nitekim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da kafaları karıştıran ve ‘SofaGate’ skandalına dönüştürülen bu ‘olaya’ açıklık getirmiştir:
“Protokol konusuna gelecek olursak; çok haksız ithamlar da var. Türkiye köklü bir devlettir. Türkiye ilk defa bir misafir ağırlamıyor. Türkiye’de yapılan görüşmelerde protokol Türk misafirperverliğiyle uygulanır. Bu ziyarette de böyle oldu. Cumhurbaşkanı’mızın makamında yapılan görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri karşılanmıştır. AB tarafının talepleri ve telkinleri doğrultusunda böyle bir oturma düzeni oluşturulmuştur. Sanki Türkiye bunu yapmış gibi söylemler var. Protokol birimlerimiz önceden bir araya geldi ve onların talepleri karşılanmıştır.”
Ama Brüksel’de de, Berlin’de de, başka AB ülkelerinde de birçok politikacı ve medya mensubu bunu duymazdan geldi.
Onlar için protokolü kimin veya kimlerin belirleyip uygun gördüğü önemli değildi.
Çünkü amaçları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve Türkiye’yi karalamaktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!