Sizi isteyen var mı?

Güncelleme Tarihi:

Sizi isteyen var mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 10:23

Almanya’da 2025 yılında yapılacak genel seçimlere daha iki yılı aşkın bir süre olduğu halde ‘ortak kavgası’ şimdiden başladı. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, “Federal hükümette asıl rakibimiz Yeşiller’dir” diyerek şimdiden kapılarını Yeşiller’e kapattı. ‘Kardeş parti’ CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de...

Haberin Devamı

Sizi isteyen var mı

SÖDER, “Onlar da Bavyera’nın çıkarlarına ilgi duymuyor” diyerek partisinin Yeşillerle kesinlikle iş birliği yapmayacağını ilan etti.
Son dönemlerde oy oranı sistematik olarak artan sağ popülist Almanya için Alternatif’in ‘palazlanan’ ağır topları da öyle.
AfD’nin Magdeburg’da düzenlenen kongresinde Eş Başkan Tino Chrupalla, “Yurttaşların çıkarı doğrultusunda politika yapacak tüm partilerle ortaklık etmeye hazırız” derken, Yeşiller’in Rusya ve Çin’le savaş istediğini ileri sürerek “Bu zeytin yeşili Yeşiller’le ortaklık yapmayız” açıklamasında bulundu.

FOL YOK YUMURTA YOK
AfD Eş Başkanı Alice Weidel de, Yeşillere karşı bir set oluşturulması çağrısında bulunurken, “Gelecekte koalisyon oluşturmak için Yeşiller dışında tüm partilerle görüşmek isteriz” diyerek, ortada daha fol yok, yumurta yokken, Yeşiller’i devre dışı bıraktı.
Diğer partiler gibi AfD’nin de koalisyon hesapları yapmaya başlamasına diyecek bir şey yok.
Bu çok normal...
Ama Yeşiller zaten kuruluşundan beri aşırı sağcı AfD’ye ‘öcü’ gözüyle bakmakta.
O nedenle AfD ile bırakın ortaklık etmeyi herhangi bir alanda iş birliği yapmayı akıllarının ucundan bile geçirmezler.
Diğer partiler de öyle...
İşte bu yüzden, AfD’lilere “Sizi isteyen var mı?”, “Sizinle ortaklık etmek isteyen bir parti var mı?” diye sormak lazım.
Almanya’da köklü partilerin hepsi de, yıllardır AfD ile kesinlikle işbirliği yapmayacaklarını özellikle vurguluyor.
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, geçen hafta “Avrupa Parlementosu, federal ve eyalet düzeyinde AfD ile kesinlikle iş birliği” yapmayacağız derken, yerel düzeyde iş birliği yapılabileceği sinyali vererek kafaları karıştırdığı halde, kendi partisinden ve diğer partilerden eleştiriler yağması üzerine sözlerini geri almak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Merz, “AfD ile kesinlikle yerel düzeyde de iş birliği yapmayacağız” dedi.
Daha doğrusu demek zorunda kaldı.
‘Kardeş parti’ CSU lideri Markus Söder de, Merz’in de iyice duyacağı şekilde, “AfD ile kesinlikle iş birliği yok” dedi.
SPD de, FDP de, Sol Parti de öyle...
Ama biz Almanya’da zamanla partilerin tutum değiştirdiklerine, değiştirmek zorunda kaldıklarına, verdikleri sözlerde durmadıklarına da tanık olduk.
Almanya’da ‘68 kuşağı’ olarak bilinen sol eğilimlilerin, solcuların, entelektüellerin, çevre korumacıların, nükleer santral karşıtlarının, silahlanmaya karşı olanların destekledikleri 1980 yılında kurulan Yeşiller’e (Die Grünen), köklü partiler ‘öcü’ gözüyle bakıp benzer açıklamalarda bulundular.

Haberin Devamı

‘YEN YEŞİL FAŞOLARLA İŞ BİRLİĞİ YAPMAM’
Yeşiller’le kesinlikle ve asla iş birliği yapmayacaklarını söyleyen ve “Ben Yeşil faşolarla iş birliği yapmam. Yeşiller’le pazarlık masasında bir kareyi foto montaj olarak bile göremeyeceksiniz” diyen SPD’li Hessen Eyalet Başbakanı Holger Börner, 12 Aralık 1985’te Yeşiller’le Almanya’da ‘ilk koalisyon hükumeti’ni kurdu.
Daha sonraki yıllarda Berlin’de, Aşağı Saksonya’da, Brandenburg’da, Bremen’de, Hamburg’da SPD ile Yeşiller ortaklık etti.
Zamanla CDU ve FDP de kapılarını Yeşiller’e açtı.
Ve federal düzeyde SPD’li Gerhard Schröder başbakanlığında Yeşiller’le ilk koalisyon hükümeti 1998 yılında kuruldu.
8 Aralık 2021’den beri de SPD’li Olaf Scholz, Yeşiller ve FDP’nin desteğiyle başbakanlık koltuğunda oturmaktadır.
Yeşiller şu anda Almanya’nın 16 eyaletinden 11’inde iktidara ortaktır.
Winfried Kretschmann da önce SPD, sonra da CDU ile ortaklık ederek Baden Württemberg’de ‘Yeşillerli ilk Eyalet Başbakanı’ olarak 2011 yılından beri koltuğunu korumaktadır.

Haberin Devamı

KIRMIZI KIRMIZI KOALİSYONU
Eski Doğu Almanya’daki Sosyalist Birlik Partisi’nin uzantısı konumundaki Sol Parti’yle de aynı sıkıntılar yaşandı yıllarca.
“Eski komünistlerle asla işbirliği yok” diyerek kimse Sol Parti’yle ortaklık yapmak istemedi.
Ama 1998 yılında Mecklenburg-Vorpommern’de SPD, PDS (Sol Parti) ile Almanya genelinde ilk ‘kırmızı-kırmızı’ koalisyonu kurdu.
2001 yılında da Berlin’de SPD-PDS (Sol Parti) koalisyonu oluştu.
Hatta zamanla SPD, Thüringen’de Sol Parti’nin küçük ortağı bile oldu.
Sol Partili Bodo Ramelow, 2014 yılında SPD ve Yeşillerle ortaklık ederek Thüringen’de “Almanya’nın Sol Partili ilk Eyalet Başbakanı” oldu.
Hâlâ da koltuğunda oturmakta.
Sol Parti şu anda, eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Mecklenburg-Vorpommern ve Brandenburg’da hükümet ortağıdır.
Bremen’de de SPD ve Yeşillerle ortaklık etmektedir.
Ve bu gelişmeler de, Almancadaki ‘Man soll nie (niemals) nie sagen’ (Asla -hiçbir zaman- ‘asla’ dememeli) söyleminin ne kadar da yerinde olduğunu ortaya koymaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!