Siber saldırı ile ilgili 15 yaşında bir çocuk tutuklandı!

Güncelleme Tarihi:

Siber saldırı ile ilgili 15 yaşında bir çocuk tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 12:34

İngiltere’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Talk Talk’a karşı geçen hafta düzenlenen ve şirketin milyonlarca müşterisinin kişisel bilgilerinin çalınması ve bazı müşterilerin banka hesaplarından para alınması ile sonuçlanan siber saldırı ile ilgili olarak Kuzey İrlanda’da yaşayan 15 yaşında bir çocuğun tutuklandığı açıklandı.

Haberin Devamı

Tutuklamanın Scotland Yard, Ulusal Suç Ajansı ve Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı’nın siber suç biriminin ortaklaşa yürüttüğü bir operasyon sonucunda gerçekleştiği açıklandı. 

Talk Talk yetkilileri yayınladıkları açıklamada “Bunun müşterilerimiz için endişe verici bir dönem olduğunun farkındayız. Polisin konuya gösterdiği hassasiyet  için müteşekkiriz. Soruşturmaya destek vermeye devam edeceğiz” dedi. 

Şirket 4 milyon müşterisinden kaçının saldırıdan etkilendiğini hala bilmediklerini itiraf ederken, siber saldırının hedefi olan kişi sayısının ilk tahminlerden çok daha düşük olduğunu düşündüklerini de belirtti.

Yetkililer geçen hafta Talk Talk’ın internet sitesine yapılan saldırıda müşterilerin doğum tarihleri, banka hesap numaraları ve bazı diğer detaylarının çalındığını duyurmuştu. Siber saldırının ardından Talk Talk’ın hisseleri %12 oranında düşmüş ve şirket toplamda 360 milyon sterlin değer kaybetmişti.

RADİKAL İSLAMCI BİR GRUP ÜSTLENMİŞTİ

Geçen hafta Talk Talk CEO’su Dido Harding siber saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia eden gruptan bir şantaj epostası aldığını söylemişti. Talk Talk’ın uğradığı saldırıyı Ulusal Suç Ajansı ile birlikte araştırmakla görevlendirilen Scotland Yard’ın siber-suç birimi söz konusu e-postanın gerçekten saldırıyı organize eden bilgisayar korsanları tarafından gönderilip gönderilmediğini incelemekte olduklarını belirtmişti.

Şimdiye dek dev siber saldırıyı kimin gerçekleştirdiği tespit edilememiş olsa da radikal Islamcı bir grup geçen hafta  internette bir açıklama yayınlayarak saldırıyı üstlenmişti. Açıklamada “Bizim cihadımız geliyor” denmişti.

Ayrıca Rus bir siber korsan grubu da Talk Talk müşterilerine ait bilgileri internette yayınlamıştı.

Talk Talk müşterileri İngiliz basınına yaptıkları açıklamalarda siber saldırıdan bu yana hesaplarından asılsız ödemeler alındığını, dolandırıcıların telefonlarına ve epostalarına maruz kaldıklarını söylemişti.

Times gazetesine konuşan 43 yaşındaki Talk Talk müşterisi Hilary Foster, Halifax bankasındaki hesabının siber saldırının ardından dolandırıcılar tarafından “temizlendiğini” söylemiş ve Talk Talk yetkililerini saldırıyı zamanında halka haber vermemekle suçlamıştı.

Talk Talk’ın saldırıdan önce internet kayıtlarının güvenliği ile ilgili bir çok uzman tarafından uyarıldığı ancak bu uyarıları ciddiye almadığı da iddia edilmişti.  Konuyla ilgili soruşturma sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!