İngiltere’yi sarsan siber saldırı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’yi sarsan siber saldırı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2015 10:38

İngiltere’de popüler mobil/internet sağlayıcısı Talk Talk’a yapılan siber saldırı sonucunda milyonlarca kişinin kişisel detaylarının çalındığı ve banka hesaplarının boşaltıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Talk Talk yetkilileri uğradıkları siber saldırı ile ilgili yaptıkları açıklamada ilk önce 4 milyon müşterilerinin saldırıya hedef olduğunu söyledi ancak daha sonra eski müşterilerinin kişisel bilgilerinin de çalınmış olabileceğini itiraf etti. 

Şirket yetkilileri çalındığı düşünülen bilgilerin müşterilerin doğum tarihlerini, telefon numaralarını, kredi kartı ve banka hesabı bilgilerini içerdiğini söyledi.

Güvenlik uzmanları bu verilerin banka hesaplarının doğrudan boşaltılmasının yanı sıra müşterilerin kimliklerinin çalınmasına ve yasadışı aktivitelerde kullanılmasına da sebebiyet verebileceğini söyledi. 

Talk Talk CEO’su Dido Harding siber saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia eden gruptan bir şantaj epostası aldığını söyledi. Talk Talk’ın uğradığı saldırıyı Ulusal Suç Ajansı ile birlikte araştırmakla görevlendirilen Scotland Yard’ın siber-suç birimi söz konusu e-postanın gerçekten saldırıyı organize eden bilgisayar korsanları tarafından gönderilip gönderilmediğini incelemekte olduklarını söyledi. 

Şimdiye dek dev siber saldırıyı kimin gerçekleştirdiği tespit edilememiş olsa da radikal Islamcı bir grup internette bir açıklama yayınlayarak saldırıyı üstlendi. Açıklamada “Bizim cihadımız geliyor” dendi. Ayrıca Rus bir siber korsan grubu da Talk Talk müşterilerine ait bilgileri internette yayınladı. Ancak bu yayının ne amaçla yapıldığı şimdiye dek tespit edilemedi. 

Talk Talk müşterileri İngiliz basınına yaptıkları açıklamalarda siber saldırıdan bu yana hesaplarından asılsız ödemeler alındığını, dolandırıcıların telefonlarına ve epostalarına maruz kaldıklarını söyledi. 

Times gazetesine konuşan 43 yaşındaki Talk Talk müşterisi Hilary Foster, Halifax bankasındaki hesabının siber saldırının ardından dolandırıcılar tarafından “temizlendiğini” söyledi ve Talk Talk yetkililerini saldırıyı zamanında halka haber vermemekle suçladı. 

Talk Talk’ın saldırıdan önce internet kayıtlarının güvenliği ile ilgili bir çok uzman tarafından uyarıldığı ancak bu uyarıları ciddiye almadığı da iddia edildi. Şirket bu iddiaları reddetti. Konuyla ilgili soruşturma sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!