Scholz’a mektup: ‘Vatandaşlık vaatlerini bir an önce hayata geçirin!’

Güncelleme Tarihi:

Scholz’a mektup: ‘Vatandaşlık vaatlerini bir an önce hayata geçirin’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2022 10:41

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Seçim Hakkı Girişimi Sözcüleri Dr. Aysun Aydemir ve Bahattin Gemici, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a bir mektup yazarak, çifte vatandaşlığın bir an önce hayata geçirilmesini istediler.

Haberin Devamı

FEDERAL İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile Federal Hükümetin Göç, Sığınmacılar ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan’a da gönderdikleri mektupta, “Hükümet protokolünde yer alan vaatlerin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz” çağrısında da bulunuldu.

Mektupta şu talepler dile getirildi:
* Yaşam ve çalışma koşulları nedeniyle iyi Almanca öğrenemeyen ve ülke kalkınmasına büyük emeği geçen birinci kuşak göçmenlere dil sınavında zorluk çıkarılmadan Alman vatandaşlığı verilmelidir.
* Daha önce Alman vatandaşı olan, ancak 2000’den sonra Türk vatandaşlığına geçtikleri için vatandaşlıktan çıkarılan onbinlerce insanın mağduriyeti giderilmelidir.
* Alman vatandaşlığı için yapılan başvuruların karara bağlanması iki yıla kadar uzamaktadır. Başvuruların 6 ay, en geç bir yıl içinde sonuca bağlanmalıdır.
* Yeni bir dil öğrenmek zorlu ve uzun bir süreçtir. Dil sınavı kolaylaştırılmalı, vatandaşlık başvurusunda bulunanların bu yöndeki çabaları dikkate alınmalıdır.
* Beş yıldan fazla bu ülkede yaşayan, ancak Alman vatandaşlığına geçmek istemeyen göçmenlere yerel seçimlere katılma hakkı verilmeli, onların politik yaşama katılmaları sağlanmalıdır.
Dr. Aysun Aydemir ve Bahattin Gemici, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler başta olmak üzere diğer ülkelerden gelen göçmen kökenlilere de Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas, Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Başbakan Olaf Scholz, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann, Uyum Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan’a aynı içerikli mektuplar gönderme çağrısında bulundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!