Savunma Bakanı topun ağzında

Güncelleme Tarihi:

Savunma Bakanı topun ağzında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2023 14:34

Almanya’da son günlerde tüm gözler Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht’e çevrildi. Geçen yıl Nisan ayında Paskalya tatili öncesi tatillerini geçirecekleri Sylt Adası yakınlarındaki bir askeri birliği ziyaret için bindiği ‘hükümet helikopteri’ne 21 yaşındaki oğlunu da alması, yoğun eleştirilere hedef olmuştu.

Haberin Devamı

Savunma Bakanı topun ağzında

HATTA başta ana muhalefet CD/CSU’lu politikacılar olmak üzere başka partilerden “İstifa etmeli” diyenler bile olmuştu. Ama Bakan Lambrecht, hiç de oralı olmamıştı. “Oğlumun yol parasını cebimden ödedim” diyerek, istifa çağrılarının yersiz ve anlamsız olduğunu söylemişti.
SPD’li Almanya Başbakanı Olaf Scholz da aynı partili Bakan Lambrecht’e sahip çıkmış, “Bakanı görevden al” diyenlerin çağrılarını duymazdan gelmişti.
Ama yılbaşı gecesi Bakan Lambrecht’in havai fişekleri eşliğinde sosyal medyada paylaştığı yeni yıl mesajı bardağı taşıran son damla oldu.
Hele hele “2022 yılı bizi meydan okumalarla karşı karşıya getirdi. Avrupa’nın göbeğinde bir savaş yaşanıyor. Ama bununla bağlantılı bir dizi izlenimlerim de oldu. Birçok ilginç ve şahane insanlarla da bir araya geldim. Bunun için kalpten teşekkür ediyorum” diyerek arka planda fırlatılan havai fişekler eşliğinde Ukrayna’da sürdürülen savaştan bahsetmesi insanları küplere bindirdi.

Haberin Devamı

‘DERHAL İSTİFA ETMELİ’
Birçok politikacı, “Böyle bir davranış Almanya’nın Savunma Bakanı’na yakışmıyor. Bakan Lambrecht, Almanya’nın imajına zarar veriyor. Derhal istifa etmeli” açıklamasında bulundu.
Tabii Başbakan Scholz’a “Lambrecht, Federal Savunma Bakanlığı’na layık değil. Görevden al” çağrısında bulunanlar da.
Ama Şansölye Scholz, şimdiye kadar hiç de oralı olmadı...
Bakan Lambrecht de öyle.
Son günlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına bakıyorum.
Almanya’da halkın yüzde 77’si Bakan Lambrecht’in görevden alınması gerektiği görüşünde birleşiyor.
Görevi sürdürmesinden yana olanların oranı ise yüzde 13’te kalıyor.
Bu veriler ışığında, Başbakan Scholz, daha ne kadar Bakan Lambrecht’e sahip çıkabilecek acaba?
Bekleyip göreceğiz...

ŞİMDİYE KADAR 19 BAKAN GÖREV ALDI
23 Mayıs 1949 tarihinde Anayasa’nın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde ilk Federal Savunma Bakanı 1955 yılında atandı.
Şu ana kadar 19 Bakan görev aldı.
Ama bunların büyük bir bölümü ya istifa etti, daha doğrusu istifa etmek zorunda kaldı, ya da görevden alındı.
1962 yılında haftalık Der Spiegel dergisi Alman ordusunun ülkeyi savunma yetisine sahip olmadığını ve bunda dönemin Federal Savunma Bakanı Franz Josef Strauss’un da hatası olduğunu içeren bir haber yayımladı.
Bu haber üzerine derginin Hamburg’daki merkezinde aramalar yapıldı.
“Vatana ihanet” suçlamasıyla derginin sahibi Rudoph Augstein ve bazı çalışanları hakkında tutuklanma kararı verildi.
CSU’lu Bakan Strauss’un İspanya’daki askeri ataşeyi devreye sokmasıyla haberde imzası olan Conrad Ahlers tatilini geçirmekte olduğu İspanya’da gözaltına alındı.
Hükümet ortağı FDP’nin baskısı ve hatta koalisyonu terk etme kararı üzerine 1956 yılından beri görev yapan Bakan Strauss Ekim 1962’de istifa etmek zorunda kaldı.
Strauss’un yerine göreve gelen CDU’lu Kai-Uwe von Hassel, bakanlığı döneminde ABD’den satın alınan ‘Starfighter’ savaş uçaklarının art arda düşmesi üzerine 3 yıl sonra görevden alındı.
1982-1988 yıllarında Helmut Kohl kabinesinde Federal Savunma Bakanı olarak görev yapan CDU’lu Manfred Wörner, dönemin NATO Komutan Yardımcısı olan Alman general Günter Kiessling’i eşcinsel olduğu gerekçesiyle erken emekliye sevk etti.
Bu yöndeki iddiaların gerçek olmadığı ortaya çıkınca da istifasını verdi.
Ama Başbakan Kohl, istifasını kabul etmedi.
SPD’li Bakan Rudolf Scharping’in (1998-2002), Alman askerleri Kosova ve Afganistan’da savaşırken, Mayorka’da hayat arkadaşıyla tatil yapması ve havuzda eğlenmesi halkı küplere bindirdi.
Dönemin Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Scharping’i görevden aldı.

Haberin Devamı

MERKEL KABİNESİNDE İLK KADIN SAVUNMA BAKANI
Merkel’den sonra Başbakan olması gözüyle bakılan CSU’lu Federal Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg doktora tezinde intihal yaptığı ortaya çıkınca 2009’da başladığı görevinden 16 ay sonra istifa etti.
Gönüllü olarak istifa edip ayrılanlar da oldu.
2013-2019 yıllarında Merkel kabinesinde Almanya’nın ilk kadın Savunma Bakanı olarak görev yapan Ursula von der Leyen, 16 Temmuz 2019’da Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı seçildikten bir gün sonra bakanlıktan istifa etti.
Şimdi de gözler Bakan Lambrecht’e çevrildi...

BAKMADAN GEÇME!