Savaş ve salgın sigortaları da vurdu: 25 milyar euroluk açık!

Güncelleme Tarihi:

Savaş ve salgın sigortaları da vurdu: 25 milyar euroluk açık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2022 10:01

Almanya’da korona salgını ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı zorunlu sağlık sigortalarını da ekonomik olarak etkiledi. Önceki yıllarda da üyelerin aylık primleriyle, masrafları karşılamakta zorlanan sigortaların son gelişmelerle birlikte açığı iyice büyüdü.

Haberin Devamı

ŞU ana kadar, gelecek yıl 17 milyar euroluk açık olduğu tahmin edilirken, Sağlık Ekonomisi Enstitüsü (IfG) sigortaların açığının 25 milyar euro olduğunu hesapladı. IfG Başkanı Günther Neubauer, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, şu ana kadar ki tahmini hesaplamalarda Ukrayna-Rusya savaşını etkililerinin dahil edilmediğini söyledi. Neubauer, “Enflasyon, muayenehanelerin ve kliniklerin giderlerini artırıyor. Öte yandan sonbaharda da gelir düştüğü için açık büyüyecek” dedi.

‘ACİL ADIM ATILMASI GEREKİYOR’
DAK Sağlık Sigortası Başkanı Andreas Storm, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’a çağrı yaparak acilen adım atması gerektiğini söyledi. Storm, “Lauterbach, Federal Maliye Bakanı ile birlikte, şimdi 70 milyon sigortalının yaklaşan prim tsunamisini önlemek isteyip istemediği ve hâlâ nasıl önleyebileceği sorusuna cevap vermelidir” dedi. Sağlık Bakanı Lauterbach, daha önce de sağlık sigortalarındaki açığın gündeme gelmesi nedeniyle 2023 yılında sigorta primlerinin artacağı sinyalini vermişti.

Haberin Devamı

KORONA NEDENİYLE 3 MİLYAR EURO ARTTI
Almanya Sağlık Sigortalar Birliği (GKV) yaşlı ve hasta bakımı sigortasındaki açığın da 7.3 milyar euro olduğunu açıkladı. Korona nedeniyle 4 milyar euro daha fazla masraf çıktığı ve sigortalı prim gelirlerindeki düşüş nedeniyle 3.3 milyar euro ek açık oluştuğu kaydedildi. Bild gazetesi ortalama gelir sahiplerinin yılda 455 euro ila 537 euro arasında değişen miktarda fazla sigorta primi ödeyeceğini yazdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!