Savaş bölgesini düşünmek, bize azap veriyor

Güncelleme Tarihi:

Savaş bölgesini düşünmek, bize azap veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2024 11:41

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Köln Genel Merkez’de verdiği iftar programına Köln ve Essen başkonsolosları, Köln Belediye Başkanı Henriette Reker, ABD konsolosu, Hıristiyan ve Yahudi cemaatlerinin temsilcileri, iş insanları, dernek ve kulüplerin yetkilileri, siyaset, sanat ve spor dünyasından birçok isimle Türk ve Alman gazeteciler katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan DİTİB Genel Başkanı Muharrem Kuzey, son günlerde tartışma konusu olan Köln ve Frankfurt’taki ramazan aydınlatmalarına değindi:

Haberin Devamı

“RAMAZAN ayı, karşılıklı sevgiyi, kardeşliği ve saygıyı güçlendirir. Bizi, Avrupa’daki milyonlarca ve dünya çapındaki milyarlarca Müslümanla buluşturuyor. Bu gezegenimizdeki tüm insanların açlığına, ihtiyaçlarına ve varoluşsal korkularına karşı bizi duyarlı kılar. İbadet hizmeti olarak yemekten, içmekten ve diğer bedensel zevklerden kaçınarak hem Allah’a hem de insanlığın bir parçası olarak ihtiyaç sahibi olan herkese yaklaşırız. Geçen yıl ramazan ayına Türkiye ve Suriye’de yaşanan şiddetli depremler damgasını vurdu. Ancak bizler, kültür, din, dil, etnik köken ne olursa olsun birbirimize yardım eli uzattık, birbirimizin umudu ve güveni olduk. Ancak bugün savaş ve kriz bölgelerindeki insanlar için ramazan ayını hayal etmek bize azap veriyor. Bu nedenle küresel topluma, özellikle Gazze’deki savaşların sona erdirilmesi ve kriz bölgelerine yardım edilmesi için elinden gelen her şeyi yapması çağrısında bulunuyoruz. Küresel toplumu barışı ve ateşkesi müzakere etmeye ve çatışmanın taraflarını masaya gelip ortak çözümler bulmaya çağırıyoruz. İbadethanelerimizi, iftarda, Noel’de paylaştığımız yemeklerimizi komşularımıza açsaydık, dünyamız daha farklı, daha güzel olurdu.”

Savaş bölgesini düşünmek, bize azap veriyor
Savaş bölgesini düşünmek, bize azap veriyor
DİTİB 40 YAŞINDA

Haberin Devamı

“DİTİB, bu yıl 5 Temmuz’da 40’ıncı yılını dolduruyor. Hıristiyanlarda 40 sayısı, tövbe ve yansımayı gerektiren, değişime ve yeni bir başlangıca olanak sağlayan bir hazırlık ve geçiş dönemini temsil eder. Yahudilerde çöl yolculuğunun sembolik-teolojik süresi 40 yılı aşkındır ve aynı zamanda kurtuluşu ve tövbeyi temsil eder.
İslam’da da 40’ın önemli bir anlamı vardır. Olgunluk, tefekkür, bağlılık ve zikir anlamına gelir. Örneğin doğuma yönelik dini törenler ya da ölen kişinin 40’ıncı günde cenaze törenleri yaygındır. Hz. Muhammed (s.a.v.) kırk yaşında peygamber oldu. Köln Merkez Camii, eşi benzeri olmayan bir yol gösterici projeye dönüştü. Gençler, kadınlar, ebeveynler ve yaşlılara yönelik temsili yapıların bulunduğu 16 bölgesel dernekle, 1 milyondan fazla Müslümanı ve 30 binden fazla aktif gönüllüyü DİTİB’e bağlı 858 camimizde birleştiriyoruz. 40 yıldır bu gelişimi hiç aksatmadan tamamlamayı başardık. İnanç anlayışımız, cemaatlerimiz ve imamlarımız, 40 yıllık tarihimizle, siyasallaşmadan, radikalleşmeden, araçsallaştırmadan uzak, özgün ve dengeli bir din anlayışının garantisidir. Dolayısıyla, Almanya’daki Müslümanlar özellikle DİTİB sayesinde ılımlı ve barışçıl bir tarihe sahipler.”
İki yıldır Köln’de cuma günleri hoparlörden ezan okunmasına izin veren Köln Belediye Başkanı Henriette Reker’e teşekkür eden Kuzey, Köln ve Frankfurt’un işlek caddelerine ramazan ayına özel yapılan süslemeler ve aydınlatmaların, Müslümanların bu şehre, bu ülkeye ait olduğunu gösterme açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.

Savaş bölgesini düşünmek, bize azap veriyor

Köln Başkonsolosu Turhan Kaya
Savaş bölgesini düşünmek, bize azap veriyor

Alexander Kalberczyk

Haberin Devamı

FORMASINI HEDİYE ETTİ
Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, DİTİB’in 40 yılda Almanya’da güçlü bir sosyal bağ yaratığını ve başardığını ifade ederken, Alman Piskoposlar Konferansı adına Alexander Kalberczyk ise “Size tüm kalbimle mübarek bir ramazan, mutlu bir bayram diliyorum” dedi. Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen organizasyonda serbest stilde Slovak rakibini 8-0 mağlup ederek 3. kez Avrupa Güreş Şampiyonu olan Feyzullah Aktürk, DİTİB Genel Başkanı Muharrem Kuzey’e formasını hediye etti.

Savaş bölgesini düşünmek, bize azap veriyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!