Polonya ve Çekya sınır kontrollerine evet

Güncelleme Tarihi:

Polonya ve Çekya sınır kontrollerine evet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2023 10:35

Almanya’da siyasi gündemin tepesine oturan mülteci tartışması giderek alevleniyor. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Polonya ve Çekya sınırında insan kaçakçılığıyla mücadele kapsamında sınır kontrollerinin yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

FAESER, Funke Mediengruppe gazetesine verdiği demeçte “Kaçakçıları durdurmak için Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile olan sınırlarımızda ek kontroller hazırlıyoruz. Ek önlemlerimizi, tüm sınır bölgesinde halihazırda büyük ölçüde yoğunlaştırılmış tarama kontrolleriyle çok yakından ilişkilendiriyoruz” dedi. Bu konuda sabit kontrol noktaları da kurulması öngörülüyor. Ancak Alman Polis Sendikası (GdP) yasa dışı göçle mücadele için sabit sınır kontrollerine karşı çıktı. GdP’nin Federal Polis Bölgesi Başkan Yardımcısı Erika Krause-Schone, Rheinische Post’a verdiği demeçte, bu kontrollerin polis çalışmalarında etkili olduğunu düşünmediğini söyledi. Krause-Schone, kaçakçıların sabit kontrolleri kolayca atlayabildiğini, federal polisin bunun yerine “Sınır hattında çevik bir şekilde” hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

POLONYALI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞECEK
SPD’li İçisleri Bakanı Faeser iyi koordine edilmiş tedbirler almak amacıyla Çek Cumhuriyeti ve Polonya’daki mevkidaşlarıyla yakın temas halinde olduğunu söyledi. Faeser, “Amacım kaçakçılar üzerinde azami soruşturma baskısı oluşturmak ve hayatı tehlike altında, çoğu zaman susuz ve neredeyse hiç oksijen olmadan sınırlardan geçirilen insanların korunmasıdır” diye konuştu. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise, hafta sonu boyunca Çek İçişleri Bakanı ve üst düzey yetkililer düzeyinde Polonya tarafıyla da temaslarda bulunulduğu belirtildi. Bakan Faeser, perşembe günü yapılacak AB İçişleri Bakanları toplantısından önce konuyu Polonyalı mevkidaşı ile görüşeceğini ve böylece çok hızlı bir şekilde ek tedbirler alınabileceğini söyledi.

‘YARDIMCI OLACAK TEK ŞEY AVRUPALI ÇÖZÜM’
Halihazırda Bavyera’da Avusturya sınırında 2015 sonbaharından bu yana geçici sabit sınır kontrolleri uygulanıyor. Bu kontroller Federal İçişleri Bakanlığı tarafından AB Komisyonu’na bildiriliyor ve süre her seferinde uzatılıyor. Bakan Faeser, meselenin, Polonya ve Çek topraklarından izinsiz olarak ülkeye girmeye çalışan kişilerin geri gönderilmesini mümkün kılınması olduğunu ifade ederken, “Düzensiz göçle daha güçlü bir şekilde mücadele etmeliyiz. Ancak kalıcı bir çözüme ihtiyacımız var. Bu da ancak Avrupa’da bulunabilir” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Hessen eyaletinde yapılacak eyalet seçimlerinde partisi SPD’nin başbakan adayı olan Nancy Faeser, Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’in mülteciler için yıllık üst sınır talebini reddetmişti. İçişleri Bakanı, Cenevre Mülteci Sözleşmesi’ne atıfta bulunarak uluslararası hukukun buna engel olduğunu söyledi. Üst sınır getirerek, insanların sadece bir şeyler iyiye gidiyormuş gibi davrandıklarını söyleyen Faeser, “Gerçekten yardımcı olacak tek şey Avrupalı bir çözümdür” dedi. Bakan AB’nin mülteci dağıtım konusunda daha fazla şeyler yapması gerektiğini kaydetti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!