Patent yarışında Çin, Almanya’yı sollayabilir

Güncelleme Tarihi:

Patent yarışında Çin, Almanya’yı sollayabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2023 11:27

Ekonomide önemli bir rol oynayan patent yarışında Almanya ikinci sırada olmasına rağmen patent başvuru sayısında gerileme yaşıyor.

Haberin Devamı

AVRUPA Patent Ofisi (EPA) geçen yıl rekor sayıda patent başvurusu kaydetti. Ancak Almanya’dan gelen başvuru sayısı düşüş gösterdi. EPA’ya göre Münih merkezli ofis geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 2.5 artışla toplam 193 bin 460 başvuru kaydetti. Almanya’dan yapılan başvurular ise yüzde 4.7’lik bir düşüşle 24 bin 684’e gerileyerek on yılın en düşük seviyesine indi. Almanya halen 48 bin 088 patentle ilk sırada bulunan ABD’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Ancak uzmanlar trendin devam etmesi halinde bu durumun birkaç yıl içinde değişebileceğini belirtiyor. EPA ekonomisti İlja Rudyk, “EPA’daki Alman patent başvurularının payı son on yılda yüzde 17.9’dan yüzde 12.8’e düştü” derken bunun nedeni olarak sektörler arasındaki değişim olduğunu belirtti. Rudyk, “Özellikle dijital alanlarda büyük bir büyüme var. Bunlar Almanya’dan yapılan patent başvurularında o kadar büyük bir rol oynamıyor. Buna karşılık, makine mühendisliği ve otomotiv teknolojisi gibi Almanya’da güçlü olan alanlarda patent başvuruları durgunlaşıyor” diye değerlendirdi.

Haberin Devamı

‘3 YIL İÇİNDE ALMANYA’YI YAKALAYABİLİR’
Sonuç olarak Almanya’nın birkaç yıl içinde ikinciliği, şu anda Japonya’nın ardından dördüncü sırada yer alan Çin’e kaptırabileceğine dikkat çeken Rudyk, “2013 yılında Çin’den 4 bin 075 patent başvurusu yapıldı, geçen yıl ise bu sayı 19 bin 041 oldu. Tamamen matematiksel olarak, eğer bu eğilim devam ederse, Çin en azından üç yıl içinde Almanya’yı yakalayabilir” dedi. Birim sayısına göre en büyük patent başvuru sahibi de Çin’den geliyor: Huawei neredeyse 1.000 artışla 4 bin 505 başvuruya ulaştı. Onu 3 bin 510 başvuruyla LG izledi. Başvurularını neredeyse ikiye katlayarak 2 bin 966’ya çıkaran Qualcomm ve 2 bin 874 başvuruyla Samsung takip ediyor. Almanya’nın 1 numarası Siemens ise 1.735 patent başvurusuyla altıncı sırada yer alıyor. Bu rakam bir yıl öncesine göre 25 daha fazla. Ancak Münih merkezli şirket yine de bir sıra geriledi. İlk 50’de yer alan diğer Alman şirketleri ise 1.401 ile sekizinci sırada BASF, 1.214 ile Bosch 11. sırada, 601 ile Siemens Enerji 28. sırada ve 453 patent başvurusu ile Fraunhofer-Gesellschaft 47. sırada yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!