Operada bağlama

Güncelleme Tarihi:

Operada bağlama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2015 12:32

Almanya'nın Freiburg kentinde sahnelenecek 'Şahane Şehir' adlı operanın müziklerini Sinem Altan yaptı. Operada Murat Bay ve Özgür Ersoy bağlama çalıp türkü seslendirecek.

Haberin Devamı

FREIBURG Devlet Operası’nda gelecek hafta cumartesi günü ‘Şahane Şehir' adlı opera sahnelenecek. Metin yazarlığını İsviçreli Tina Müller'in yaptığı, 'Şahane Şehir'in müziklerini Sinem Altan besteledi. 250 kişinin görev alacağı dev operada, Murat Bay ile Özgür Ersoy bağlama çalacak.

Operada bağlama


Murat Bay Türkçe, Kürtçe ve Almanca operaya uyarlanmış türkü seslendirecek. Böylece türkülerin olmazsa olması bağlama da operada sanatseverlerle buluşacak. Operada ayrıca Begüm Tüzemen solist olarak sahneye çıkacak.

Operada bağlama


Operada, söz ve müziği Murat Bay'a ait 'Rınde' (Güzel) adlı türkü, operaya uyarlandı. Bay, “Opera üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde senfoni orkestrası çalacak. İkinci bölümde solistler sahne alacak. Üçüncü bölümde ben ve Özgür Ersoy bağlama çalacağız. Söz ve müziği bana ait türküyü Türkçe, Kürtçe ve Almanca dört öğrencimle beraber okuyacağım. Operada bağlamanın yer alması çok rastlanır bir durum değil. Bağlama Avrupa'da yeteri kadar hala tanımıyor. Opera seyircisi için ise çok yabancı. Bağlamanın tanıtımı açısından önemli bir adım olacak” dedi.
Operada, Özgür Ersoy bağlama dışında elektronik gitar, flüt ve düdükle seyirci karşısına çıkacak. Freiburg Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenecek operada, farklı kültür ve ulustan da çok sayıda sanatçı yer alıyor.

Operada bağlama


BERLİN'DE MÜZİK EĞİTİMİ ALDI

Eserin müziklerini yapan Ankara doğumlu Sinem Altan (29), 11 yaşındayken Berlin Hanns Eisler Müzik Akademisi kompozisyon ve piyano bölümünde eğitim görmeye hak kazandı. Bilkent Üniversitesi tarafından sağlanan 11 yıllık bursla Berlin’de eğitimine başladı. Berlin Sanat Üniversitesi’ndeki Friedrich Goldmann’dan kompozisyon, Thomas Just’tan piyano dersleriyle lisans eğitimini tamamladı ve ardından Freiburg Müzik Akademisi’nde Cornelius Schwer’den iki yıllık kompozisyon eğitimi aldı. Jugend Musiziert ve Jugend Komponiert ‘Gençler Müzik Yapıyor, Gençler Beste Yapıyor’ gibi çok önemli yarışmalarda birçok kez birincilik kazandı. Altan birçok önemli esere imza attı. Bunlardan biri de Bielefeld Filarmoni eşliğinde seslendirilen saksofon, bağlama, mey ve orkestra için yazdığı Mr. Sax in Anatolia. Berlin’de uzun süre müzik yönetmenliği de yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!