‘Nükleer enerji bitti’

Güncelleme Tarihi:

‘Nükleer enerji bitti’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2023 10:13

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede nükleer enerji döneminin sona erdiğini ve yeni nükleer santral yapılmasının da kapatılan nükleer santralların yeniden faaliyete geçirilmesinin de söz konusu olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

 

ALMANYA’da koalisyonun küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), 15 Nisan 2023 tarihinde kapatılan son 3 nükleer santralın yeniden faaliyete geçirilmesini gündeme getirirken, Şansölye Olaf Scholz, Almanya Radyosu’na (Deutschlandfunk) verdiği demecinde, “Nükleer enerji bitti. Almanya’da bir daha nükleer enerji kullanılmayacak. Nükleer santralların kapatılması yasalarla belirlendi. Almanya’da nükleer santral konusu artık ölü bir attır. Kim ki, yeni bir nükleer santral inşa etmek isterse, bu 15 yıl devam eder ve tanesi de 15-20 milyar Euro’ya mal olur” dedi. Nükleer santralların kapatılmasıyla nükleer enerji kullanımının sonunun başladığına işaret eden Scholz, FDP’nin talebine karşı tavır koyup koymayacağı sorusuna da “Buna gerek yok. Veriler ortada” dedi. Aynı zamanda güneş, rüzgâr ve hidrojen gibi yenilenebilir enerjiye verecekleri ağırlıkla bu on yılın sonuna kadar Almanya’da enerji tüketiminin yüzde 80’ini, kısa bir süre sonra da tamamını karşılayacaklarını vurguladı. Başbakan Scholz, yenilebilir enerjiye verilen ağırlık sayesinde Almanya’da enerji fiyatlarında düşüş olacağını da söyledi.

Haberin Devamı

İŞLETMELERE ENERJİ YARDIMI
Alman Ekonomi Enstitüsü Direktörü Michael Hüther, Almanya’nın ekonomik gücünü koruyabilmesi için sanayi kuruluşlarına enerji yardımı yapılmasının kaçınılmaz olduğu söyledi. Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle yatırımların azaldığına dikkati çeken Hüther, “Sanayiye devletin katkıda bulunmaması halinde ekonomimiz tehlikeye girer” dedi. Başbakan Scholz, pandemi döneminde ve Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasından sonra devletin hem küçük ve orta ölçekli işletmelere hem de büyük sanayi kuruluşlarına katkıda bulunduğunu hatırlatırken, “Sanayi kuruluşlarına ucuz elektrik verilmesini önermek tabii ki kolaydır. Ama bu para nereden gelecek? Bunun finansmanı için üç yol var; Bazı şirketlere ucuz enerji verilmesini ya diğer tüketiciler ya da vergi mükellefleri ödeyecek. Veya devlet borç alarak finanse edecek” dedi. Parlamentoda bu konuda ciddi görüş ayrıkları yaşandığına da dikkati çekti.

Haberin Devamı

‘Nükleer enerji bitti’

KOŞU YAPARKEN YARALANDI
ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, koşu yaparken düşerek yüzünden yaralandı. Frankfurter Rundschau gazetesinin haberi, Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit tarafından da doğrulandı. Başbakan Scholz’un yüzünde morluklar oluştuğunu ancak sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Hebestreit, 8 Ekim’de Hessen’de yapılacak seçimlere SPD’nin eyalet başbakanı adayı olarak katılacak Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in Bad Homburg kentinde bugün düzenleyeceği seçim kampanyasına katılmayacağını belirtildi. Scholz’un aynı zamanda SPD milletvekili Michael Roth’un bugün Hessen’e bağlı Heringen kentinde düzenleyeceği 25’inci yıl kutlamasına da gitmeyecek. Ancak yarın makamında çalışmasını sürdüreceği, hafta içindeki tüm randevularına katılacağı, salı günü Münih’te Uluslararası Otomobil Fuarı’nın (IAA) açılışını yapacağı, çarşamba günü Federal Meclis’te bütçe görüşmelerinde konuşacağı ve cuma günü de G20 Zirvesi’ne katılmak üzere Hindistan’a hareket edeceği belirtildi. Scholz, daha önceleri yaptığı bir açıklamasında, koşuyu sevdiğini söylemiş ve “1980’li yılların ortalarına doğru bugünkü eşim Britta Ernst’i tanıdım Hamburg’da. Beni spora yönlendiren eşim Britta oldu. Mümkün olduğu kadar ‘jogging’ yapıyorum. Haftada 3-4 kez spor yapmayı deniyorum. Koşu, uzun gezintiler ve kayak gibi sporlar. Ama bisiklete de biniyoruz” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!