NSU raporunu yayınladı

Güncelleme Tarihi:

NSU raporunu yayınladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 14:28

Almanya’da 2000-2006 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 Alman polisi öldüren, 2011 yılında iki üyesinin intiharıyla ortaya çıkan aşırı sağcı terör örgütü NSU’yla ilgili Hessen eyaleti iç istihbaratından sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 2044 yılına kadar gizli kalması gereken raporu yayınlandı.

Haberin Devamı

RAPOR, ZDF televizyonunda gece komedyen Jan Böhmermann ve ZDF Magazin Royale ekibi ile ‘FragDenStaat’ inisiyatifi tarafından yayınlandı. Böhmermann, kaynaklarının gizli kalması açısından raporun orijinaline uygun birebir yeniden yazıldığını vurguladı. Ancak raporu yayınlayan ekip, rapordan çok beklenti olmaması uyarısında bulundu ve “Kesin bir dille ifade etmek gerekir ki, ‘NSU dosyalarında’ NSU’nun adı neredeyse hiç geçmiyor. Bu raporlarda NSU ile ilgili açık soruların cevaplarını, hedeflenen örtbas girişimlerinin kanıtlarını ve hatta Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın cinayet serisindeki rolünün kanıtlarını bulmayı umanlar hayal kırıklığına uğrayacak” denildi.
Raporda dikkat çeken ise Hessen istihbaratına çalışan ve Kassel’de Halit Yozgat’ın çalıştırdığı internet kafede öldürüldüğü anda orada olan Andreas Temme’yle ilgili bölüm oldu. Temme’nin Kassel’deki cinayetin dışında, 8 Haziran 2005’te Nürnberg ve 14 Haziran 2005’te Münih cinayetlerinden sonra aşırı sağcı muhbiri Benjamin Gaertner ile telefonlaştığına dikkat çekilen raporda, Gaertner’in her iki cinayette de olayın yaşandığı şehirlerde olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ÜÇ YIL SONRA ULAŞILDI
Rapor, nsuakten.gratis internet sayfasından indirilebiliyor. Platform, yayımladığı NSU dosyasıyla ilgili şu notu düştü: Hessen’in o zamanki İçişleri Bakanı Boris Rhein, 2012 yılında çok kapsamlı yetkiyle ‘Aşırı sağcılık fenomeni alanında son 20 yıla ait halen mevcut olan tüm dosyalar’ ayrıntılı olarak incelenmesi talimatını verdi.
Araştırmanın gizli yürütülmesi istendi. NSU Araştırma Komisyonu’ndaki Sol Parti milletvekilleri, başlangıçta 120 yıl boyunca engellenen rapora ancak 2017 yılında, soruşturmanın sona ermesinden üç yıl sonra ulaşabildiler. Raporun varlığını kamuoyuna duyurdular ve serbest bırakılmasını talep ettiler. Ancak şimdiye kadar reddedildi.
Soruşturmanın sonuçları, üzerinde ‘Gizli’ damgası bulunan bir özet rapor halinde sunuldu. Raporun farklı zamanlarda ve farklı uzunluklarda ekleri olduğu da biliniyor. FragDenStaat platformu ve ZDF Magazin Royale ekibi, 2013 yılına ait bir ön versiyonun yanı sıra Eylül 2014 itibariyle nihai rapora ulaştı ve internette yayımladı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!