NSU davasında bir iddianame daha!

Güncelleme Tarihi:

NSU davasında bir iddianame daha
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2024 11:15

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi katleden aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında hüküm giyen Andre E.’nin eşi Susanne E. hakkında, örgüte destek olduğu suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Haberin Devamı

FEDERAL Başsavcılık tarafından dün yapılan açıklamada, uzun süredir devam eden bir şüphenin daha da kanıtlandığı belirtilerek Susanne E. hakkındaki iddianamenin 26 Şubat’ta Dresden Yüksek Eyalet Mahkemesi’ne sunulduğu duyuruldu. Savcılığa göre, Susanne E. hakkında NSU terör örgütünü desteklemek, silahla gasp suçuna yardım ve yataklık etmekten yeterli derecede şüphe bulunuyor. Dresden Yüksek Eyalet Mahkemesi ise şimdi davanın devam edip etmeyeceğine karar verecek. Susanne E., hakkındaki yeni bulgulara rağmen tutuklanmadı. Hukuk uzmanı Frank Braeutigam, savcıların iddianame hazırlanmasını mümkün kılacak yeni bilgiler elde etmiş olabileceğini söyledi. Bu bilgilerin nereden geldiği ise henüz belirsiz. tagesschau24’e konuşan Braeutigam, Bavyera Parlamentosu NSU Araştırma Komisyonu’nun tutuklu terörist Beate Zschaepe ile birkaç kez görüştüğünü ve bunun sanıkla ilgili yeni bir duruma yol açmış olabileceğini belirtti. Daha önce de Der Spiegel dergisi, Beate Zschaepe’nin soruşturma makamlarına, eski yakın arkadaşı Susanne E. hakkında da olmak üzere toplam beş mülakat sırasında kapsamlı açıklamalarda bulunduğunu gündeme getirmişti.

NSU davasında bir iddianame daha

KİŞİSEL BİLGİLERİNİ VERMİŞ
İddianameye göre Susanne E., ırkçı motifli cinayetler ve çok sayıda banka soygunu NSU üyelerinin sahte kimliklerle yeraltında yaşadıklarını en geç 2007 başından beri biliyor. İddianamede, “2008 sonbaharından itibaren Beate Zschaepe’ye defalarca sağlık sigortası kartını verdi, böylece tıbbi randevularına fark edilmeden gidebildi” ifadeleri yer aldı. Ayrıca tren bileti siparişi için kişisel bilgilerini verdiği ve Zschaepe ile Uwe Böhnhardt’ı, 4 Kasım 2011’de Eisenach’ta yaptıkları son banka soygununda kullandıkları kiralık karavanı teslim almaya götürdüğü de iddialar arasında. Uwe Böhnhard ile Uwe Mundlos, bu banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, intihar ettikleri iddia edilmişti. Beate Zschaepe ise Temmuz 2018’de, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından ömür boyu hapse mahkûm edildi.
NSU davasında bir iddianame daha

Uwe Böhnhard, Uwe Mundlos, Beate Zschaepe

Haberin Devamı

KOCASI CEZA ALDI
Susanne E.’nin kocası Andre E., NSU davasında iki yıl altı ay hapis cezası almıştı. Federal Başsavcılık Andre için 12 yıl hapis cezası talep etmişti. Ancak Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi Andre E.’yi sadece NSU üçlüsünü desteklediği için mahkûm etti. Cinayete iştirak suçlamasından ise beraat etti. Neo-Naziler karar açıklandığında, cezanın hafifletilmesi ve kendisinin ısrarla sessiz kalması nedeniyle mahkeme salonunda alkışlamışlardı.

NSU davasında bir iddianame daha

Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, polis memuru Michele Kiesewetter, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodorus Boulgarides, Mehmet Kubaşık ve Halit Yozgat NSU terör örgütünün bilinen kurbanları.

Haberin Devamı

HÜKÜMET TAAHHÜT ETMİŞTİ
SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan hükümet, koalisyon sözleşmesinde, “NSU kurbanları için bir anma alanı ve dokümantasyon merkezi inşasını destekliyoruz” taahhüdünde bulunmuştu. Bu merkezin inşasının 2030 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Merkezde, ırkçı cinayetlerde hayatlarını kaybedenlerin anılması için bir anıt inşa edilecek, devletin cinayetleri aydınlatmadaki başarısızlığını gösteren bir konseptle dokümantasyon merkezi kurulacak. Ayrıca 1945 sonrası aşırı sağcı terör hakkında eğitimler de verilecek.

NSU davasında bir iddianame daha

NSU CİNAYETLERİ
NSU terör örgütü, bilinen ilk cinayetini 9 Eylül 2000’de Nürnberg’de Enver Şimşek’i öldürerek işledi. Irkçı örgüt, 13 Haziran 2001’de Nürnberg’de Abdurrahim Özüdoğru’yu, 27 Haziran 2001’de Hamburg’da Süleyman Taşköprü’yü, 29 Ağustos 2001’de Münih’te Habil Kılıç’ı, 25 Şubat 2004’te Rostock’ta Mehmet Turgut’u, 9 Haziran 2005’te Nürnberg’de İsmail Yaşar’ı, 15 Haziran 2005’te Münih’te Theodurus Boulgarides’i (Türklere benzediği için), 4 Nisan 2006’da Dortmund’da Mehmet Kubaşık’ı, 6 Nisan 2006’da Kassel’de Halit Yozgat’ı ve 25 Nisan 2007’de Heilbronn kentinde polis memuru Michele Kiesewetter’i katletti. Örgütün 19 Ocak 2001’de ve 9 Haziran 2004’te Köln’de düzenlediği bombalı saldırılarda çok sayıda kişi yaralandı. Terör örgütü üyeleri, çok sayıda banka soygunu da gerçekleştirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!