NATO Genel Sekreteri mi olacak?

Güncelleme Tarihi:

NATO Genel Sekreteri mi olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2023 11:20

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in gelecek yıl NATO Genel Sekreterliği için isminin geçtiği iddia edildi. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Beyaz Saray’ın Komisyon Başkanı von der Leyen’i istediğini yazdı.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasından sonra yerine geçecek isim konusunda spekülasyonlar artmaya başladı. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, NATO Genel Sekreterliği’ne adı geçen isimlerden birinin AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen olduğunu yazdı. Özellikle Beyaz Saray’ın Ursula von der Leyen’i istediğini iddia eden gazete, NATO içinden ismini açıklamak istemeyen bir kaynağa dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Biden’ın von der Leyen’i görevi kabul etmesi için ikna etmeye çalıştığını yazdı. Von der Leyen’in özel görüşmelerde Biden’a, en erken gelecek yıl bu göreve uygun olacağını söylediği belirtiliyor. İsmi açıklanmayan kaynağa göre Biden ve von der Leyen son yıllarda ‘güçlü bir bağ’ kurdu. NATO Genel Sekreterliği için isimleri geçen İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen gibi diğer önerilerin tüm NATO ülkeleri tarafından destek görmemesi de von der Leyen’in ismini öne çıkardığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

SAVAŞ ÇIKINCA UZATILMIŞTI
Ancak AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, kısa bir süre önce sözcüsü aracılığıyla ne şimdi ne de gelecekte bu görev için uygun olmayacağını açıklamıştı. Von der Leyen, daha önce Almanya’da Federal Aile Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yapmıştı. Norveçli Stoltenberg, 2022’de görevi bırakmak istediğini açıkladı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle görev süresi uzatılmıştı. Son olarak salı günü Stoltenberg’in Ekim 2024’e kadar görevine devam edeceği açıklandı. NATO Genel Sekreteri’nin, 31 üye ülke tarafından oy birliğiyle onaylanması gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!