Milletvekillerine ticari kazanç düzenlemesi

Güncelleme Tarihi:

Milletvekillerine ticari kazanç düzenlemesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2024 12:01

Almanya’da hükümet, Meclis dışı ticari kazanç elde edilecek faaliyetlerde yetkisini suistimal ederek iş yapan milletvekilleri hakkında hukuki işlem başlatılması için adım attı. Bununla ilgili yasa tasarısı üzerinde hazırlıklara başlandı.

Haberin Devamı

HÜKÜMET partilerinin Federal Meclis grupları, yeni düzenlemeyle milletvekillerinin rüşvet ve yolsuzluklarına daha katı cezalar getirmek istiyor. Buna göre, milletvekillerinin konumlarını ve yetkilerini kullanarak iş anlaşması yapmaları halinde 3 yıla kadar hapis ya da para cezası öngören bir yasa tasarısı planlanıyor. Ceza kanununda da buna uygun bir değişiklik yapılması düşünülüyor. Şimdiye kadar sadece milletvekillerinin görevlerini yerine getirirken, örneğin bir konuşma ya da Federal Meclis’teki belirli bir oylama davranışı karşılığında para ya da başka menfaatler elde etmeleri halinde cezalar öngörülüyordu. SPD, Yeşiller ve FDP, öncelikle eski CSU milletvekillerinin karıştığı maske skandallarından yola çıkarak yeni düzenleme üzerinde çalışıyor. CSU’lu bazı milletvekilleri koronavirüs salgınının ilk dönemlerinde, maske anlaşmalarına aracılık ederek milyonlarca Euro komisyon almışlardı. Mevcut yasalara göre ise hiçbir ceza almıyorlardı. Ancak yeni düzenlemeyle bu durum değişecek.

Haberin Devamı

‘DEMOKRASİDEN SOĞUTUYOR’
SPD Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Johannes Fechner, yasanın sıkılaştırılmasıyla ilgili olarak “Vatandaşlarımız milletvekillerinin kendi cepleri için değil kamu yararı için çalıştıkları konusunda güven duymalıdır” dedi. FDP’li meslektaşı Stephan Thomae ise “Kendilerini zenginleştirmek için görevlerini kötüye kullananların, bu yaptıklarının yanlarına kâr kalmasına izin verilmemeli. Gelecekte bu durum sadece vekaletin doğrudan kullanılması için değil, vekillik pozisyonunun parlamento dışında kişisel kazanç için kullanılması durumunda da geçerli olmalıdır” diye konuştu. Yeşiller Partisi Federal Meclis milletvekili Canan Bayram da yasa tasarısıyla ilgili şunları söyledi: “Milletvekilleri kendilerini zenginleştirmek için konumlarını istismar ettiklerinde, halkın, siyasi süreçlerin dürüstlüğüne olan güvenini zedelemekte ve demokrasiden soğumayı teşvik etmektedirler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!