Merkel’den gençlere: Sevinebilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Merkel’den gençlere: Sevinebilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 13:28

Federal Meclis’te 2019 yılının bütçe tartışmaları sırasında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, siyasi ve toplumsal konulara da değindi.

Haberin Devamı

KONUŞMASININ başında Chemnitz’deki ırkçı saldırıları ve gösterileri bir kez daha eleştiren Merkel, “İnsanların öldürülmesiyle ilgili öfkeyi anlıyor ve paylaşıyorum. Ancak bu insanlık dışı gösteriler için bir mazeret olamaz. Nefret söylemi, nazi sloganları ve farklı göründükleri için insanların saldırıya uğramalarının ne bir özrü olur ne de bir gerekçe vardır. Kin söylemleri bize yardım etmez” dedi. 

Alman Anayasası’nın birinci maddesine atıfta bulunan Merkel, şöyle dedi:
“Anayasamızın birinci maddesi ‘İnsan onuru dokunulmazdır. Tüm devlet erki ona saygı duymak ve onu korumakla görevlidir’ der. Bu madde herkes için geçerlidir.”

‘ALMANYA İÇİN ÇALIŞANLARI DESTEKLEMELİYİZ’
Almanya’nın dünyanın en güvenli ve refahı en yüksek ülkelerinden biri olduğunu belirten Merkel, siyasetçilerin sorumluluk çerçevesinde hareket etmesini de istedi. Halkın siyasetçileri dikkatle gözlemlediğini ve izlediğini belirten Merkel, “Almanya’da yaşayanların ve çalışanların büyük bölümü birbirine saygı ve hoşgörü içindeler. Bu konuda benim hiç şüphem yok. Bizim görevimiz Almanya için çalışanları desteklemektir” dedi.

Haberin Devamı

HEPSİ BU TOPLUMA AİTTİR
Merkel, “Mültecilerin katıldığı suçlar aydınlığa kavuşacak ve sorumluları yasalar çerçevesinde cezalandırılacaktır” dedikten sonra, hem mültecilere hem de Almanya’nın doğu eyaletlerinde yaşayanlara yönelik var olan önyargıların da kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. “Yahudiler ve Müslümanlar da tıpkı Hıristiyanlar ve ateistler gibi toplumumuza aittir. Okullarımızda, partilerimizde onların da yeri vardır. Demokrasi için çalışan herkese minnettarım” dedi.

SADECE KENDİ ÇABAMIZLA OLMADI
ALMANYA’nın refahının ve ekonomik gelişmişliğinin sadece kendi çabalarının bir sonucu olmadığını, ortaklarının ve müttefiklerinin de katkısının olduğunu belirten Merkel, güçlü AB’nin önemine de değinirken, “AB üyesi ülkelere yardım etmek zorunda mıyız? Evet bizi ilgilendiriyor. Evet yapacağız” dedi. Merkel, 2019 bütçesinde yeni borçlanmaya yer verilmediğini belirterek, “Artık alıştık ama yine söyleyeyim. Beş bütçedir peş peşe yeni borçlanma yok. Genç kuşaklar sevinebilir. 13 çeyrektir sürekli büyüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!