Mahkeme izin verdi grev başladı!

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme izin verdi grev başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2024 10:57

Alman Tren Makinistleri Sendikası (GDL) tarafından düzenlenen grevin bu sabaha kadar planlandığı gibi devam etmesine izin verildi. Deutsche Bahn’ın (DB) grevi yasal yollarla durdurma girişimi başarısız oldu.

Haberin Devamı

FRANKFURT İş Mahkemesi, pazartesi akşamı grev çağrısına karşı yapılan geçici tedbir kararını reddetti. Hâkim Stephanie Lenze, grevin orantısız olmadığını söyledi. GDL, Deutsche Bahn ile devam eden görüşmelerdeki anlaşmazlığın ardından pazar akşamı grev çağrısı yapmıştı. Anlaşmazlıktaki temel sorunu, sendikanın vardiyalı çalışanlar için mali kayıp olmaksızın haftada 35 saat çalışma talebi oluşturuyor. Mahkeme kararının ardından artan eleştirilere rağmen DB makinistlerinin iş bırakma eylemi başladı. Yolcu taşımacılığındaki grev saat 02.00’de başladı ve 24 saat sürmesi bekleniyor. Büyükşehirlerdeki banliyöler de her grevde olduğu gibi çalışmadı. Yolcular alternatif ulaşıma yöneldi. DB, uzun mesafeli tren seferlerinin yaklaşık beşte birini güvence altına alacak bir acil durum tarifesi düzenledi. Bu sabah grevin sona ermesinden sonra bile yolcuların tren iptalleri ve gecikmeler nedeniyle zorluk yaşayabilecekleri belirtildi.

Mahkeme izin verdi grev başladı

Mahkeme izin verdi grev başladı

Haberin Devamı

TAM BİR DAYATMA
GDL grevi bir önceki eyleme kıyasla çok daha kısa bir süre önce ilan etti. GDL Başkanı Claus Weselsky, bu tür ‘dalga grevleri’ ile demiryolu üzerindeki baskıyı artırmak istiyor. Greve hazırlık için ‘sadece 22 saatlik çok kısa bir süre’ verilmesini sert bir dille eleştiren DB, bunun yolcular için ‘tam bir dayatma’ olduğunu söyledi. Anlaşmazlıkta DB, GDL’nin eylemini yasal olarak engellemeye çalıştı ancak iki başvurusunda da başarısız oldu. DB temsilcisi Florian Weh, iş mahkemesi önünde yaptığı açıklamada, şirketin müzakerelerde, arabulucu Thomas de Maizière ve Daniel Gunther’in son uzlaşma önerisine dayanarak, yeniden bir anlaşma yapmayı ya da resmi tahkime gitmeyi düşünebileceğini açıkladı. Geçen haftanın sonunda müzakerelerin yine başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından DB, GDL’yi daha fazla görüşme yapmaya çağırdı. GDL bu görüşmeleri demiryolunun yeni bir teklif sunması şartına bağladı. Sendikanın şirket yönetimine verdiği süre, GDL’nin grevi ilan ettiği pazar akşamı iki saatten biraz fazla bir süre önce doldu.
PASKALYA’DA DA GREVİN UCU AÇIK
Sendika demiryolunda daha yüksek maaş ve daha az çalışma saati için mücadele ediyor. Anlaşmazlıktaki en önemli nokta, vardiyalı çalışanların mevcut 38 saat yerine gelecekte aynı ücret karşılığında sadece 35 saat çalışması talebi. Demiryolu, arabuluculuk sürecinde bir uzlaşma önerisini kabul etmişti. Bu öneri, çalışma saatlerinin 2028 yılına kadar iki aşamada 36 saate indirilmesini öngörüyordu. GDL bu teklifi reddetti ve görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu. GDL artık yeni grevleri 48 saat öncesinden değil, daha kısa bir süre öncesinden duyuruyor. GDL Başkanı Claus Weselsky, Paskalya’da da grev yapılabileceği konusunu açık bıraktı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!