Lufthansa ve DB’de grevler başladı

Güncelleme Tarihi:

Lufthansa ve DB’de grevler başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2024 11:57

Almanya’da hava ve demiryolu ulaşımında grevler başladı. Makinistler, Alman Tren Makinistleri Sendikası’nın (GDL) çağrısı üzerine grev yapınca seferler durdu. Lufthansa yer hizmetleri personelinin bu sabah başlattığı grevler de uçak seferlerinde aksamalara neden oldu. Lufthansa’ya göre grevden yaklaşık 200 bin kişi etkilenecek.

Haberin Devamı

DÜN akşam saat 18.00’dan itibaren ilk önce yük taşımacılığında başlayan grevler, bu saat 03.00’ten sonra yolcu taşımacılığıyla devam etti. Alman Demiryolları (DB) tarafından işletilen büyükşehirlerdeki banliyöler de hizmet dışı kaldı. Özelikle Berlin’de dünyanın en büyük turizm fuarı ITB’nin son gününde gerçekleşen grevler nedeniyle fuar katılımcıları da ulaşım konusunda büyük sıkıntı yaşadı. GDL, mevcut ücret anlaşmazlığındaki beşinci eylemini gerçekleştirirken, GDL Başkanı Claus Weselsky bunun sadece bir başlangıç olduğunu ve ‘dalga grevleri’ olarak adlandırılan aşamalı ve habersiz olarak gerçekleştirilecek grevler için çağrıda bulunacaklarını açıkladı. Böyle bir durumda DB, yolcular için acil durum tedbirleri alamayacak. DB, grevin perşembe ve cuma günkü ulaşım operasyonları üzerinde ‘büyük bir etkisi’ olacağını açıkladı. Acil tedbir uygulamalarıyla ancak yüzde 20 oranında hizmet verilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

‘YANLIŞ BEYANLAR VERİYOR’
ARD’ye konuşan Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ise GDL’yi eleştirdi: “Bence bu ücret anlaşmazlığı giderek anlaşılmaz bir hal alıyor. Vatandaşlar bu durumdan muzdarip. Ayrıca ‘dalga grevlerinin’ ilan edilme şekli de tuhaf bir his bırakıyor. Grev hakkını kullanan herkes sorumluluk da almalı ve bu da yapıcı bir şekilde müzakere etmek anlamına geliyor. Bu durum, toplu iş sözleşmesi uyuşmazlığına çözüm aramak yerine grev yapmak için neden arandığı izlenimini veriyor. İnsanların bu konuda öfkeli olmasını anlıyorum. GDL Başkanı Weselsky’nin demiryolu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin geçici durumu hakkında yanlış beyanlar yaymasını da anlaşılmaz buluyorum. Sayın Weselsky’nin uzlaştırma belgesini neden yanlış anladığını anlayamıyorum. Çünkü uzlaştırma belgesi yanıltıcı bir şekilde ifade edilmemiştir. Ve burada müzakerelerin profesyonel ve sorumlu bir şekilde yürütülmesini talep etmek zorundayım.”

Lufthansa ve DB’de grevler başladı

Lufthansa ve DB’de grevler başladı
DB YÖNETİMİNİ SUÇLADI
Greve yönelik eleştirileri reddeden GDL Başkanı Weselsky ise yanlış bilgilendirme konusuna açıklık getirdi. Katıldığı Tagesthemen programında “Bu ülkede hiç küçük bir hata yapmamış kaç kişi var bilmiyorum” diyen Weselsky, canlı yayınlanan röportajda DB’nin en başından beri önerdiği şeyi tekrarladığını ve DB CEO’su Martin Seiler’i kandırmakla suçladı. Weselsky, “Kamuoyunda iddia ettiği gibi bu iki saat içinde bir kez bile teklif etmedi” dedi.

Haberin Devamı

200 BİN YOLCU ETKİLENDİ
Demiryollarına paralel olarak havayolu ulaşımında da kısmi grevler var. Hafta sonunda Alman havalimanlarında bir kez daha uçuş iptalleri ve gecikmeler yaşanacak. Pazartesi günü Birleşik Hizmet Sektörü Sendikası (ver.di), Lufthansa yer hizmetleri personeline perşembe ve cuma günleri uyarı grevine gitme çağrısı yapmıştı. Bu sabah erken saatlerde başlayan grev toplam 59 saat sürecek. Lufthansa yönetiminin açıklamasına göre grevden ülke genelinde yaklaşık 200 bin yolcu etkilendi. Planlanan uçuşlardan yalnızca yüzde 10-20 arası uçuş gerçekleştirilirken, grevden en fazla Frankfurt, Stuttgart, Berlin, Münih, Hamburg, Düsseldorf gibi büyük havaalanları etkilendi. Frankfurt Havalimanı’nda 1190 uçuş iptal edilirken, iptallerden 100 bin yolcu etkilendi. Münih’te 800 uçuşun 500’ü iptal edildi. Başkent Berlin’de ise 46 Lufthansa uçuşu yapılamadı. Hamburg’daki Helmut Schmidt Havalimanı’nda kontrol noktası kapatıldı. Bu nedenle, bugün için planlanan 141 kalkışın tamamı iptal edildi. Düsseldorf Havalimanı’nda ise yarın akşama kadar gerçekleştirilmesi planlanan 100 uçuş iptal edildi. Grev, cumartesi sabahı saat 07.10’da sona erecek. Kargo ve teknik hizmetler gibi diğer alanlar için farklı süreler geçerli olacak.

Lufthansa ve DB’de grevler başladı

Lufthansa ve DB’de grevler başladı

Lufthansa ve DB’de grevler başladı
TOPLU PAZARLIK ÖNCESİ BASKI
ver.di, Lufthansa yer hizmetleri personelinin grevi ile 13-14 Mart’ta yapılması planlanan beşinci tur toplu pazarlık öncesinde havayolu üzerindeki baskıyı artırmak istiyor. Tekrarlanan iş bırakma eylemlerinin arka planında, Deutsche Lufthansa, Lufthansa Technik, Lufthansa Cargo, Lufthansa Technik Logistik Services, Lufthansa Engineering ve Operational Services ve diğer grup şirketlerinde çalışan yaklaşık 25 bin yer hizmetleri personeli için grup çapında yürütülen toplu ücret görüşmeleri yer alıyor. Sendika 25 bin kişinin çalıştığı yer hizmetleri bölümü için yüzde 12.5 oranında zam talep ediyor. Ayrıca Lufthansa bünyesinde çalışanlara bir kereye mahsus olmak üzere 3 bin Euro enflasyon ikramiyesi verilmesi isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!