Konut sorununa 14 maddelik destek paketi

Güncelleme Tarihi:

Konut sorununa 14 maddelik destek paketi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2023 10:10

Almanya’da özellikle büyük şehirlerde giderek büyüyen konut sıkıntısına çözüm için başbakanlıkta yapılan zirveden inşaat sektörüne destek paketi çıktı. Koalisyon hükümeti 14 projeyle daha fazla konut inşa edilmesine destek verecek.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Olaf Scholz (SPD) hükümetin inşaat sektörüyle yaptığı kriz toplantı sonrasında Almanya’da daha fazla uygun fiyatlı konut inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Başbakan Scholz ‘seri inşa’yı da kilit bir araç olarak tanımladı. Bu sayede halihazırda onaylanmış olan konutlar, masraflı yeni prosedürlere gerek kalmadan başka bölgelerde de inşa edilebilecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için eyaletlerin ve belediyelerin de destek vermesi gerekecek. İnşaat ve İmar Bakanı Klara Geywitz de destek paketinin çok şeyi değiştireceğinin ve çok şeyi mümkün kılacağının sözünü verdi. SPD’li politikacı, “Yeni finansmanımız sayesinde daha fazla insan mevcut ya da yeni bir ev satın alabilecek. İnşaat sektöründe iklimin korunması konusunda daha bütüncül düşünerek daha fazla CO2 tasarrufu sağlayacağız ve yeni evler inşa etmeyi çok daha kolay hale getirerek orta vadede daha fazla eve ve uygun fiyatlı kiralara sahip olacağız” dedi.

Konut sorununa 14 maddelik destek paketi
TADİLAT İHTİYACI EVLER İÇİN DE PROGRAM
Federal hükümetin 14 maddelik planı, son zamanlarda sadece temkinli bir şekilde kullanılan ‘aileler için emlak sübvansiyonu’ reformunu da kapsıyor. Tek çocuklu bir aile için gelir sınırı 60 bin Euro’dan 90 bin Euro’ya yükseltilecek ve her çocuk için 10 bin Euro daha ilave edilecek. Önümüzdeki iki yıl içinde federal hükümet, tadilat ihtiyacı olan evlerin satın alınması için de bir program başlatacak. Aynı zamanda boş ofis ve dükkânların yeni dairelere dönüştürülmesi de desteklenecek. Para, federal bütçe dışında özel bir fon olan İklim ve Dönüşüm Fonu’ndan sağlanacak. İnşaat projeleri için, ‘Afa’ olarak adlandırılan özel amortisman kuralları aracılığıyla vergi avantajları sağlanacak. Eski fosil yakıtlı ısıtma sistemlerini yeni, iklim dostu olanlarla değiştiren ev sahipleri desteklenecek. Bu kapsamda ‘iklim bonusu’ artırılacak ve konut şirketlerini ve ev sahiplerini de kapsayacak şekilde genişletilecek. Arazi devir vergisinin yapılandırılmasında eyaletlere daha fazla esneklik tanınacak. Öngörülen ‘Wohngemeinnützigkeit’ (kâr amacı gütmeyen konut birliği) gelecek yıl başlatılacak. Kalıcı olarak uygun fiyatlı konut sağlayan ev sahipleri mali açıdan desteklenecek ve teşvik edilecek.

Haberin Devamı

İNŞAAT SEKTÖRÜ OLUMLU KARŞILADI
İnşaat Ticareti Merkez Birliği, “Koalisyon muhtemelen durumun boyutunu fark etti” açıklamasında bulundu. Gayrimenkul Derneği ZIA da olumlu görüş bildirdi ve “İklim korumada yeni bir gerçekçilik ve net vergi indirimi sinyalleri var. Geçtiğimiz haftalarda yapılan görüşmeler sonuç verdi” açıklamasında bulundu. Alman İnşaat Endüstrisi Birliği paketi “Beklenenden daha kapsamlı” diyerek övdü. Birliğe göre şimdi daha cazip bir faiz sübvansiyonu programının da önemli olduğunu belirtti.

 

 

BAKMADAN GEÇME!