Komisyondan kürtaja yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Komisyondan kürtaja yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2024 12:25

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin, ‘Kürtaj Yasası’nda değişiklikle ilgili rapor hazırlaması için devreye soktuğu komisyon, kürtajın yasalaşmasına ‘yeşil ışık’ yaktı.

Haberin Devamı

8 Aralık 2021 tarihinde iktidara gelen SPD, Yeşiller ve FDP, ‘Koalisyon Sözleşmesi’nde öngörülen şekilde ‘Kürtaj Yasası’nda reform için ilk somut adım attı. Hükümetin devreye soktuğu 18 uzmandan oluşan komisyon tarafından hazırlanan raporda, ‘Kürtaj Yasası’nda değişiklik yapılarak hamileliğin ilk 3 ayında kürtajın suç sayılmaması ve hukuksal olması önerisi yer aldı. Öneri önümüzdeki aylarda Federal Meclis’te görüşülecek. Ana muhalefet CDU/CSU ise Kürtaj Yasası’nda değişiklik planlarına tepki gösterdi. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Thorsten Frei, yasada değişiklik yapılması halinde Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi. CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Dorothee Baer de “Biz bu konuda toplumsal barışın on yıllardır korunması için bir uzlaşı sağlamıştık” derken, koalisyon hükümetini bu uzlaşıyı devre dışı bırakarak toplumsal sürtüşmeyi körüklemekle suçladı.
Alman Ceza Yasası’nın kürtajla ilgili 218. maddesine göre kürtaj yasal değil. Kürtaj yaptıranlar 3 yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılıyor. Ancak sağlık nedenleri veya tecavüz, yakın kan bağı olanlar arasındaki cinsel ilişki gibi nedenlerden dolayı kürtaj yaptırılmasına ilk 12 haftada izin veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!