10 saat sürdü, 28 Mart’a uzatıldı

Güncelleme Tarihi:

10 saat sürdü, 28 Mart’a uzatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2021 09:47

Almanya’da Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanlarının önceki gün gerçekleştirdiği ve 10 saat süren korona zirvesinden, kısıtlamaların 28 Mart’a kadar uzatılması kararı çıktı.

Haberin Devamı

ZAMAN zaman gerginliklerin yaşandığı toplantıda bazı alanlarda kısıtlamaların gevşetilmesi kararı da alındı. Okul ve yuvaların açılması karşılaştırılırken, detaylar eyaletlerin kararına bırakıldı. İşte 8 Mart’tan itibaren kademeli olarak geçerli olacak kurallar:
* İlk olarak özel yaşamı da kapsayan sosyal mesafe kuralları değişti. Buna göre hane halkı başka bir evden en fazla 5 kişi bir araya gelebilecek. 14 yaşından küçük çocuklar bu sayıya dahil olmayacak.
* İkinci adım olarak kitapçılar, sürücü kursları, çiçekçiler ve bahçe malzemeleri satan işletmeler ile masaj ve kozmetik salonları hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymak şartıyla açılacak.
* 8 Mart’tan itibaren 100 bin nüfus başına son 7 gün içindeki günlük vaka sayısı 50’nin altında olan yerlerde perakende satış gerçekleştiren dükkânlar, müzeler, park ve bahçeler ile hayvanat bahçeleri kapılarını ziyaretçi ve müşterilerine açılabilecek. Bunun dışında dışarıda 10 kişiye kadar birlikte spor yapma imkânı olacak. Eğer son 7 gündeki günlük vaka sayısı 50 ila 100 arasında olursa, bu mekanlarda ancak randevuyla müşteri veya ziyaretçi alınabilecek.
* 22 Mat’tan sonra ise son 7 gün içindeki 100 bin nüfus başına günlük vaka sayısı 14 gün boyunca 50’nin altında olması durumda gastronomi sektörü, mekân dışında müşteriye hizmet verebilecek. Bunun dışında tiyatro, konser salonları, sinema ve operalar da korona kurallarına uymak şartıyla açabilecek. Bu sayının 50 ila 100 arası olması halinde ise randevuyla ziyaretçi ve müşteri alınabilecek. Üstelik müşterilerden günlük hızlı test istenecek.
* 5 Nisan’dan sonra ise son 7 günde 100 bin nüfus başına günlük vaka sayısı 14 gün boyunca 50’nin altında olması halinde spor salonları hizmet vermeye başlayacak, açık havada en fazla 50 kişinin katılabildiği etkinlikler düzenlenebilecek.
Tüm normalleşme adımlarında son 7 günde 100 bin kişide yeni vaka sayılarının üst üste 3 günde 100’ün üzerinde çıkması durumunda, 7 Mart’tan önce geçerli olan tedbirler uygulanacak. Bunun yanı sıra eden çalışma uygulamasının 30 Nisan’a kadar teşvik edilmesi kararı alındı. Birçok kişinin yaptırmak istemediğini AstraZeneca aşısının 65 yaş üstündekiler için tavsiye edilmesi yönünde hedef belirlendi. Aşılamanın hızlandırılması için doktorların muayenehanelerde mart sonundan itibaren aşı yapabilmesine olanak sağlanacak. Diğer alanlardaki normalleşme adımlarının salgındaki duruma göre 22 Mart’ta eyalet başbakanlarının Şansölye Merkel ile yapacakları toplantıda kararlaştırılacak.

Haberin Devamı

10 saat sürdü, 28 Mart’a uzatıldı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!