Intel’den 30 milyar Euro’luk yatırım

Güncelleme Tarihi:

Intel’den 30 milyar Euro’luk yatırım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2023 11:11

Dünyanın en büyük çip üreticisi Intel, Almanya ile yatırım konusunda son pürüzleri giderdi. Dün akşam saatlerinde Intel CEO’su Pat Geslinger ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz yatırım konusunda anlaşmaya vararak el sıkıştı.

Haberin Devamı

MÜZAKERELERDE Alman devleti yaklaşık 9.9 milyar Euro’luk teşvik kararı aldı. Daha önce teşvik miktarı 6.8 milyar Euro olarak belirlenmişti. Ancak bu süre içinde inşaat ve enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle teşvikler konusunda yeniden müzakere edildi. Buna karşılık da Intel 17 milyar yerine 30 milyar Euro’luk yatırım kararı aldı. Bunun, Almanya tarihindeki en büyük doğrudan yabancı yatırım miktarı olduğu belirtildi. Teşvik miktarı artsa da Intel’in de yatırım miktarını artırması nedeniyle teşvik oranı yüzde 40’tan yüzde 33’e gerilemiş oldu. Intel, Magdeburg’da, daha önce planlanandan daha modern bir teknolojiyle üretim yapmak istediğini açıkladı. Çip devi, kurulacak fabrikanın Avrupa’da türünün ilk örneği olacağını duyurdu.

Intel’den 30 milyar Euro’luk yatırım

Haberin Devamı

‘ALMANYA İÇİN GÜZEL BİR GÜN’
CDU’lu Saksonya Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff, “Bugün, Magdeburg ve Almanya için güzel bir gün” diyerek yatırımı değerlendirdi ve ‘hızlı bir uygulama’ umduğunu söyledi. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck de bu yatırımın “Avrupa egemenliğine önemli bir katkı” olduğunu ifade etti. Fabrika inşaatının 2024 yılında, üretimin ise 2027’den itibaren başlaması planlanıyor. Çip devi yeni tesis için yaklaşık 3 bin yeni yüksek nitelikli çalışan arıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!