İklim aktivistlerden baskınları protesto çağrısı

Güncelleme Tarihi:

İklim aktivistlerden baskınları protesto çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2023 11:31

Almanya’da uzun süredir iklim değişikliğine dikkat çekmek için kendilerini asfalta yaptıştıran, trafiği bloke eden ‘Son Nesil’ adlı iklim aktivistleri, bazı üyelerine karşı ülke çapında yapılan baskını şiddetle kınadı ve eylemlerine devam edeceklerini açıklayarak protestoya çağırdı.

Haberin Devamı

 

AKTİVİSTLERİN sözcüsü Aimée van Baalen, düzenlediği basın toplantısında tüm vatandaşları, bir hafta boyunca birçok şehirde düzenlenecek protesto yürüyüşlerine katılmaya çağırdı. İlk gösteriler Berlin, Münih ve Augsburg’da gerçekleştirildi. Van Baalen, yaptığı açıklamada 15 evin aranmasının tüm destekçileri derinden etkilediğini söyleyerek, “Bizi korkutuyorlar ama bu korku içinde kalmamalıyız” dedi. Sözcü ayrıca Almanya’da ‘Son Nesil’in herkesin yaşamı için gösteri yaptığını belirtirken, “Bunun suç olmadığını anlamamız için kuraklık yaşamamız, gıda kıtlığı çekmemiz mi gerekiyor?” diye konuştu.

İklim aktivistlerden baskınları protesto çağrısı

Haberin Devamı

1.4 MİLYON EURO BAĞIŞ TOPLAMAKLA SUÇLANIYOR
İklim aktivistlerine yönelik ülke genelindeki baskınlar Bavyera Eyaleti Kriminal Polis Dairesi (LKA) ve Münih Başsavcılığı öncülüğünde yedi eyalette yapıldı ve toplam 15 mülk arandı. Aktivistlerin banka hesaplarına el konuldu. Baskına yaklaşık 170 polis memuru katıldı. Yaşları 22 ile 38 arasında değişen 7 şüpheli, Ceza Kanunu’nun 129. maddesi uyarınca suç örgütü kurmak ya da desteklemekten soruşturuluyor. LKA’ya göre zanlılar, ‘Son Nesil’ için yeni suçları finanse etmek üzere bir bağış kampanyası düzenledi. Zanlılar, internet sitelerinde bağış kampanyası duyurup en az 1.4 milyon Euro bağış toplamakla suçlanıyor. Şu ana kadar elde edilen bulgulara göre, bu paranın büyük bir kısmı da aktivistler tarafından başka suçların işlenmesi için kullanıldı. İki şüphelinin Nisan 2022’de Trieste-Ingolstadt petrol boru hattına sabotaj girişiminde bulunduklarından da şüpheleniliyor. İklim aktivistlerinin Almanya çapında tanınan sözcülerinden olan Carla Hinrichs’ın Berlin-Kreuzberg’deki evi de arandı.

İklim aktivistlerden baskınları protesto çağrısı

‘HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE KIRMIZI ÇİZGİ ÇOK NET’
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise iklim aktivistlerine karşı yapılan baskını savundu. Faeser Funke-Mediengruppe’ye verdiği demeçte “Bugün alınan tedbirler hukuk devletinin burnunun üzerinde dans edilmesine izin vermediğini gösteriyor” dedi. SPD’li siyasetçi, polisin ve yargının işlenen suçları kabul etmeyeceğini ve görevleri dahilinde olduğu zaman harekete geçeceğini kaydetti. Bakan Faeser, “Hukukun üstünlüğünde kırmızı çizgi çok nettir. Meşru protestolar her zaman suç işlendiğinde ve başkalarının hakları ihlal edildiğinde sona erer” dedi. Bakan, bu kırmızı çizgi aşıldığında polisin harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!