İkinci liste ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

İkinci liste ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2022 11:56

Almanya’da darbe planladıkları gerekçesiyle geçen hafta birçok şehirde baskın yapılan ‘İmparatorluk Vatandaşları’ (Reichsbürger) adlı aşırı sağcı grup üyelerine ait ikinci bir ‘düşman listesi’ ortaya çıktı. Spiegel dergisi, listenin, ‘İmparatorluk Vatandaşları’ yanlıları arasındaki en radikal örgütlemelerden olan ‘Marco V.’ adlı gruba yönelik yapılan baskında bulunduğunu yazdı.

Haberin Devamı

İKİNCİ listede yer alan isimlerin ağırlıklı olarak Baden-Württemberg eyaletindeki siyasetçiler olduğu belirtildi. Gözaltına alınan şüphelilerin, milletvekillerinin seçim bölgelerinin adreslerini not ettikleri kaydedildi. Haberde ayrıca birkaç doktorun ve bir icra memurunun isimlerinin de not edildiği yer aldı. Daha önce de toplam 18 isimden oluşan şüpheli bir ‘düşman listesi’ bulunmuştu. Taz gazetesinin haberine göre ise bunların arasında 7 kabine üyesinin yanı sıra kamu yayıncısının medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin isimleri de yer alıyor. Taz, listede Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, SPD Genel Başkanı Saskia Esken, SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert, CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkanı Friedrich Merz ve CDU’lu siyasetçi Armin Laschet gibi ünlü siyasetçilerin isimlerinin de yer aldığını yazdı. Ancak listelemenin amacının ne olduğu hâlâ belirsiz.

Haberin Devamı

‘SIKI SİLAH YASALARIMIZ VAR’
Öte yandan darbe planı yapan aşırı sağcı grupta 93 silahın ele geçirilmesinden sonra silah edinme yasasının sertleşmesine yönelik tartışmalar da alevlendi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), silah edinmenin daha da zorlaştırılmasını isterken, koalisyon ortağı Federal Adalet Bakanı Buschmann (FDP) buna karşı çıktı. Buschmann, Redaktionsnetzwerk Deutschland’a verdiği demeçte “Almanya’da sıkı silah yasalarımız var. Ancak en katı silah yasaları bile insanlar yasa dışı yollardan silah edindiklerinde pek ise yaramıyor. Mevcut yasalarımızı daha iyi uygulamalıyız” dedi. İçişleri Bakanı’nın memurların anayasaya aykırı davranmaları halinde, özellikle de memurların silaha erişimi varsa kamu hizmetinden çıkarılmalarını kolaylaştırma planını ise desteklediğini belirten Buschmann, “Önemli olan devlet karşıtı duygulara sahip kişileri erkenden tespit etmemiz ve kamu hizmetinden uzaklaştırmamızdır” diye konuştu. Buschmann, bu sayede bu kişilerin artık silahlara erişimlerinin de olmayacağını söyledi.
Buschmann kamu hizmetinden çıkarılmanın sadece ‘kesinlikle istisnai durumlarda, bir kişinin liberal-demokratik temel düzen zemininde durmadığı ve aşırı eğilimler peşinde koştuğu açık olduğunda’ gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Adalet Bakanı Buschmann, şüphe durumunda hızlı şekilde bir memurunu görevden almak gerekse bile etkili yasal koruma ve ilgili kişi için yasal bir duruşmanın vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!