İade edilmeyen primler iptal edilir

Güncelleme Tarihi:

İade edilmeyen primler iptal edilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2022 10:01

Almanya’da belirli bir süre sigortaya tabi çalıştıktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapan Türklerin prim iadesi hakkına ilişkin dosyamıza bu hafta da soru cevap şeklinde devam ediyoruz.

Haberin Devamı

İade edilmeyen primler iptal edilir

DOSYAMIZA başlamadan önce yaygın olan bir yanlış kanıya açıklık getirelim. Bilindiği gibi, Ocak 2022’den itibaren sigorta primi veya diğer bir tabirle emeklilik primi yüzde 18.6 oranında kesilecek. Primin yarısı sigortalının aylığından kesilirken, diğer yarısını ise işveren yatırıyor. Kesin dönüş yapanlar, sanılanın aksine, Alman Emeklilik Sigortası’na yatırılan primlerin tümünü değil, sadece kendi paylarından kesilen yüzde 14.3’lük payın iadesini talep edebiliyorlar. İade edilmeyen primler iptal ediliyor ve Alman devletinin kasasında kalıyor. Buna karşı şimdiye dek açılan tüm davalar sonuçsuz kaldığını hatırlatmış olalım. Şimdi, sizler için derlediğimiz soru ve cevaplara birlikte göz atalım.

Haberin Devamı

İADE EDİLECEK VEYA EDİLMEYECEK PRİMLER NELERDİR?
Sigortalı adına ödenmiş olan primlerin yarısı, yani sigortalı hissesi iade edilmektedir. Sigortalının katkıda bulunmadığı, işsizlik parası, işsizlik yardımı ve çocuk yetiştirme gibi sürelere ait primler iade edilmemektedir. Hastalık parası, yaralı parası gibi sürelere ait sigortalının bizzat üstlendiği primlerin tamamı iade edilmektedir.
Herhangi bir emeklilik (Almanya) sigortası tarafından yapılmış bir aylık ödemesi veya rehabilitasyon (kur tedavisi) tedbirleri ile kendisi eşi veya çocukları için verem hastalığı gibi özel hastalıklar nedeniyle yapılan yardımlardan önceki sürelere ait primlerde iade edilmemektedir. Aylık ödemesi veya rehabilitasyon tedbirlerinden yararlanmış sigortalıya, bundan sonraki süreler için prim iadesi yapıldığında, primi iade edilmeyen sürelere ait primlerde iptal edilmekte, bu sürelere istinaden daha sonra aylık dahil herhangi bir yardım yapılmamaktadır.

KISMİ AYLIK ALANLAR NE OLACAK?
Almanya’daki prim ödeme süreleri de dikkate alınarak ülkemizce kısmi aylık bağlananların da primleri iade edilmemektedir. Ancak, kısmi aylık bağlanmış olmakla birlikte yurtdışı hizmet borçlanması yapmak, sigortalı bir işe girip aylığını kestirip bu arada askerlik borçlanması yaparak, isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek veya çalışarak tam aylığa hak kazananların primleri de iade edilmektedir. Prim ödeme sürelerinin bir bölümüne ait primlerin iadesi istenemez.

Haberin Devamı

PRİM İADESİNİN SONUÇLARI NELERDİR?
Prim iadesi yapılması ile o zamana kadar olan Alman emeklilik sigortasında kayıtlı olan hizmet süreleri iptal edilir. Emeklilik sigortalarının bütün kollarındaki çocuk yetiştirme süreleri, çocuk dikkate almak süreleri dahil Alman sigorta süreleri dolayısıyla o zamana kadar elde edilen diğer haklar da kaybolur. Böylece yapılmış olası bir ayni yardım veya para yardımından önceki primler iade edilmemesine rağmen, bu sürelerde geçerliliğini kaybeder.

PRİM İADESİ NASIL GERÇEKLEŞİR?
Bekleme süresi dolmamış olması sebebiyle, ölümden dolayı aylık hakkı yoksa, Alman emeklilik sigortası primlerinin dul erkeğe, dul kadına veya yetimlere iade edilmesi mümkündür. Alman ve Türk sigorta süreleri, bu koşulların incelenmesinde birleştirilirler.
Yetimlerin prim iadesine hak kazanabilmeleri için, Alman emeklilik sigortasından yetim aylığında aranan kişisel koşulların olması gerekir.
Diğer bir ifade ile yetim aylığı bağlanması şartlarını (18 yaşını doldurmamış veya tahsilde mesleki eğitimde bulunan yahut engelli bir durum nedeni ile kendi geçimini sağlayamayacak durumda olup, 27 yaşını doldurmamış yetimler) taşıması gerekir. 15 yaşını doldurmuş yetimler dilekçe verme hakkına sahiptirler. Birden fazla yetim olduğunda prim iadesi tutarı eşit olarak paylaştırılır.

- BİTTİ -

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!