HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 12:16

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

Borçlanılan sigorta süreleri Almanya niye tanımıyor

Geçtiğimiz gün bir okurumdan şu ilginç soru geldi... Soru şu: Almanya’da geçen ev kadınlığı süremi Türkiye’ye borçlandıktan sonra resmen kayda geçen bu sigortalı süreler Almanya tarafından ikili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında sigortalı süre olarak dikkate alınıyor mu?

Bu gerçekten çok ilginç bir soru çünkü yanıtı, sigortalı süresi yetmediği için

HÜRDANIŞ

Almanya’da emekli olamayan binlerce ev kadınını yakından ilgilendiriyor. Yani, Almanya’da beş yıldan az sigortalılık süresine sahip olup da, emekli olmak için asgari 5 yıllık sigortalılık süresi şartını yerine getiremediği için Almanya’da emekli olamayan herkesi ilgilendiriyor bu konu.
DRV NE DİYOR?
Hemen telefona sarılıp Alman Emeklilik Sigortası’nda (DRV) görev yapan sigorta uzmanı arkadaşım Hakan Sadi Kantürk’ü aradım. Kendisi bana şu bilgiyi aktardı:
“Maalesef Almanya’da ev kadını olarak yaşayan bir Türk kadının Türkiye’ye yaptığı ev kadınlığı borçlanmasına istinaden SGK kayıtlarına geçen bu sigortalı süreleri, biz ikili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında dikkate alamıyoruz. Ancak bu bizden değil SGK’dan kaynaklanıyor.”
KARŞI ÇIKAN SGK
Kantürk’ün verdiği bilgiye göre, SGK, yurtdışı borçlanmada para karşılığı yatırılan sürelerin, tekrar ikili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamına alınarak sigortalı süre olarak dikkate alınmasına karşı çıkıyor. Kantürk, “Oysa biz geçmiş yıllarda bu konuda SGK’ya defalarca öneri sunduk... Gelin borçlanılan süreler ikili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamına alınsın ve sigortalı süre olarak dikkate alınsın dedik” diye konuştu. Çünkü bu sayede, beş yıllık sigortalılık süresini tamamlamadan Türkiye’ye kesin dönüş yapan ev kadınları, 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanacakları yurtdışındaki ev kadınlığı sürelerine dayanarak, Almanya’daki beş yıllık sigortalılık süresi şartını yerine getirmiş olur ve cüzi de olsa Almanya’dan emekli olma şansını yakalayabilir.

Haberin Devamı

İşlemleri buradan da yapabilir miyim
Aynur Selova

TÜRKİYE’de sigorta başlangıç tarihiniz 11 Kasım 1992 ise size bildirildiği gibi 50 yaşında değil, 49 yaş ve 5 bin 600 gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz. Sizinle aynı yaşta olup da, Türkiye’de hiç sigorta başlangıcı olmayan, ancak yurtdışı borçlanma yaparak SGK’ya para ödeyip şimdiden emekli olan arkadaşlarınızdan bahsediyorsunuz. Haliyle bunun nasıl mümkün olduğunu merak ediyorsunuz. Bu noktada size, 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren ve Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunu hatırlatmak istiyorum.
BAŞLANGIÇLAR SAYILIYOR
Bu kanun uyarınca, Türkiye ile ikili sosyal güvenlik anlaşması imzalamış olan 18 ülkedeki sigortalı işe başlama tarihleri, SGK tarafından sigorta başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu yeni uygulamadan hareketle, yazınızda belirtmiş olduğunuz arkadaşlarınızın Almanya’daki sigorta başlangıçları sizin sigortalı işe başlama tarihinden önce olabilir, bundan dolayı da aynı yaşta olmanıza rağmen, o kişiler emeklilik yaşları daha önce olduğu için sizden daha erken emekliliği hak etmiş olabilirler.
ŞARTLARI KIYASLAMAYIN
Buradan çıkarılması gereken sonuç nedir?
Herkesin sigortalılık durumu farklı olduğundan, emeklilik şartları da birbirini tutmaz, herkes kendi durumuna göre farklı emeklilik kademesine ve dolayısıyla farklı şartlarına tabidir. Bu durum, sigortalıların borçlanma taleplerini posta yoluyla göndermeleri veya bizzat Türkiye’ye giderek yaptırmaları halinde de değişmez. Borçlanma başvurularınızı göndermeniz gereken tek kurum SGK’dır, yurtdışında başvurabileceğiniz başka hiçbir kurum yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşelikleri, başvuruları kabul etmez.
Ataşeliklerden form tedarik edebilirsiniz veya başvuru süreciyle ilgili bilgi alabilirsiniz ama nihayetinde yazılı talebinizi SGK’ya göndermeniz gerekiyor.

1976’dan bugüne kadar Almanya’da çalışıyorum
Semih Demir – Almanya

ALMANYA’da Mayıs 1976 tarihinde sigortalı işte çalışmaya başladığınıza göre, Türkiye’den emeklilik için 3 bin 600 gün ve 59 yaş şartlarına tabisiniz. Bu şartlara göre emekli olabilmeniz için, Türkiye’de 4/a sigorta koluna giriş yapmanız gerekiyor. Bunun için de bizzat Türkiye’ye gidip kısa bir süreliğine de olsa 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışmalısınız. Ancak bundan sonra yurtdışındaki sigortalı süreleriniz, eski adıyla SSK, yeni adıyla 4/a sigorta kolunda değerlendirilir.
FORM TEMİN ETMELİSİNİZ
İşlemleri başlatmak için, SGK’nın internet sayfasından veya bağlı olduğunuz başkonsolosluktaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği’nden bir borçlanma talep dilekçesi temin etmelisiniz. Formu doldururken, borçlanmak istediğiniz süre olarak 3 bin 600 gün, tarih aralığı olarak da Mayıs 1976 ile Mayıs 1986’yı yazmalısınız.
Yıl sonuna kadar sigorta girişi yapıp, 3201 sayılı kanun kapsamında yurtdışı süreleriniz için borçlanma talebinde bulunursanız, borcunuz günlük 13.58 liradan hesaplanarak 48 bin 888 lira olarak size bildirilir. İşlemler için önümüzdeki yılı beklerseniz, günlük borçlanma miktarı, brüt asgari ücrete bağlı olarak 19 liraya kadar çıkacaktır. Dolaysıyla ödemeniz gereken borç miktarı da yaklaşık 68 bin 400 liraya yükselecektir. Yani işlemlerde gecikirseniz, cebinizden fazladan yaklaşık 20 bin lira çıkacaktır. Size önerdiğim yoldan işlemleri sonuçlandırırsanız, şu an geçerli olan bin 200 - bin 300 lira tutarında asgari düzeyden aylık alırsınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!